Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjukgymnaster får inte lov att sjukskriva för Engqvist

Publicerad: 11 november 2002, 12:07

Socialminister Lars Engqvist(s) säger nej till mp-förslaget om att även sjukgymnaster ska ha rätt att sjukskriva. Det finns inga skäl, säger han.


-  Dagens Medicin berättade i nr 41/02 att mp:s ledamot i socialutskottet, Kerstin-Maria Stalin, vill ge sjukgymnaster rätt att sjukskriva. Detta dels för att avlasta läkarna, dels för att sjukgymnasterna har särskilda kunskaper om just den stora gruppen långtidssjukskrivna med sjukdomar i rörelseorganen. Men socialministern avvisar bestämt sådana tankar.  - Vårt problem är att vi behöver öka kvaliteten i sjukskrivningen. Jag tror därför inte man ska öka antalet grupper som har rätt att sjukskriva, säger han.  Mp kommer dock att fortsätta driva frågan i riksdagen. Partiets ledamöter i social- och socialförsäkringsutskottet har motionerat om att andra grupper än läkare - till exempel sjukgymnaster och psykologer - ska kunna förlänga sjukskrivningar eller friskskriva patienter.  Lars Engqvist anser dock att det finns anledning för läkarna att fundera över hur de sjukskriver. Två förändringar vill han se.  - Det ena är att fler läkare borde förstå att deltidssjukskrivningar ska vara plan A. Om jag har krafter kvar så förvärras snarast situationen av att jag stannar hemma. Det är oerhört viktigt att ändra hållning, säger han.

Förbereder förbud mot reklam  - Det andra är att följa upp den sjukskrivne med rehabilitering, att läkaren kollar upp vad som händer med patienten på sikt.  En helt annan fråga som Lars Engqvist arbetar med är att Sverige aldrig infört EU-direktivet om att reklam för receptbelagda läkemedel ska förbjudas. Men nu förbereder regeringen en sådan åtgärd.  - Det har inte funnits anledning att reglera läkemedelsreklam i Sverige tidigare, helt enkelt därför att vi haft så lite av de problemen. Men vi märker att strävandena från läkemedelsindustrin är att rikta alltmer av marknadsföringen direkt mot patient. Den typen av marknadsföring mot patienten är mycket olycklig. Däremot har jag ingenting emot avancerad marknadsföring till professionen.

Engqvist föreslog själv ny minister  Inför regeringsombildningen spekulerades det i att statsminister Göran Persson (s) ville flytta på socialministern till någon annan strategisk post, med tanke på Lars Engqvists allmänpolitiska kompetens.  - Det har inte varit aktuellt. Och det skulle jag inte heller ha varit intresserad av. Jag har ett antal år kvar då jag kan engagera mig och då ska det vara på ett område som jag tycker att jag börjar förstå, även om jag inte kan allt, säger han.  Regeringsombildningen innebar att Lars Engqvist avlastades frågorna om socialtjänsten, folkhälsa, narkotika och handikapp och fick in en till minister på socialdepartementet. Ett initiativ som kom från Lars Engqvist själv, enligt socialministern.  - Jag förde fram det för ett år sedan. Detta innebär att jag får mer tid över för att syssla med sjukvården och äldreomsorgen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev