Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukgymnaster i väst vann strid om etableringstillstånd

Publicerad: 18 januari 2010, 14:11

Sjukgymnaster i väst vann strid om etableringstillstånd

Foto: Foto: Photos.com

Västra Götalandsregionen faller till föga. Efter hot om stämning får regionens sjukgymnaster återgå till den nationella taxan när vårdavtalen upphör.


I torsdags, den 14 januari, meddelade Västra Götalandsregionen att regionen går med på sjukgymnasternas krav. När deras vårdavtal med regionen upphör har de rätt att gå tillbaka till sina tidigare etableringstillstånd och bedriva vård enligt lagen om den nationella taxan.

– Det känns självklart bra. För många är det skönt att veta att de nu kan planera sitt företag mer långsiktigt, säger Håkan Helgeson, sjukgymnast vid Kortedala Rehab Center i Göteborg.

Håkan Helgeson är en av de 36 sjukgymnaster som har taxebaserade avtal med olika sjuk­vårdsnämnder i Västra Götalandsregionen.

Den 1 april förra året kom en ny lag om ersättningsetablering och strax där­efter fick de som har ett vårdavtal med regionen veta att de inte skulle få återgå till den nationella taxan när avtalen går ut.

– Men i våra avtal med landstinget står det att vi har rätt att återgå till att arbeta enligt den nationella taxan när avtalen upphör, säger Håkan Helgeson.

Västra Götalandsregionen gjorde en annan tolkning, vilket fick sjukgymnasterna att i november förra året hota att stämma regionen i domstol. Nu har alltså regionen gett med sig. Sjukgymnasterna har en avtalsenlig rätt att återgå till den nationella taxan när vårdavtalen upphör.

Relaterat material

Missnöjda sjukgymnaster hotar med juridisk process

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev