Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjukgymnaster och läkare krävs på 66 miljoner

Publicerad: 28 Februari 2007, 10:13

Skatteverket har specialgranskat privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster. Nu kräver myndigheten 437 företag på sammanlagt 65,7 miljoner kronor extra. Många företag misstänks dessutom för skattebrott.


Det finns enligt Skatteverket runt 4 500 företag med läkare och sjukgymnaster som jobbar privat. Sammanlagt 670 av dessa har granskats. Företagen har inte valts ut slumpvis, utan Skatteverket har medvetet riktat in sig på dem där risken för fel bedömdes som störst.

- Vi har hittat omfattande felaktigheter i skatteredovisningen, både medvetna och omedvetna. Därför kommer vi fortsätta att göra kontroller i branschen för att se om det blir bättre, säger Alf Oskarsson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

De vanligaste felen är att patientavgifter och andra inkomster inte är redovisade samt att privata kostnader inte har redovisats på ett riktigt sätt. Två av tre företag, 437 av de 670, hade alltså redovisat fel enligt Skatteverket. I en femtedel av de granskade fallen har Skatteverket dessutom gjort en anmälan om misstänkt skattebrott.

Lennart Dückhow, ordförande för egenföretagarna inom Sjukgymnastförbundet, säger i en kommentar att krångliga skatteregler kan ha bidragit till felen och att många medlemmar är osäkra kring vilka avdrag som får göras.

Granskningen har varit inriktad på de läkare och sjukgymnaster som får ersättning från landstingen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev