Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjukgymnasterna röstar om att kalla sig fysioterapeuter

Publicerad: 5 november 2008, 06:14

Sjukgymnasterna röstar om att kalla sig fysioterapeuter

Namnet sjukgymnast kan snart vara borta. En majoritet av yrkeskåren vill hellre kalla sig fysioterapeuter.


En fråga som debatterats bland sjukgymnaster i snart 30 år ser ut att kunna avslutas den 15 november i år. Då ska Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, LSR, ha en omröstning på sin kongress om yrkeskåren ska börja kalla sig fysioterapeuter.

– I våras skickade vi ut en enkät till våra medlemmar där vi frågade om vi borde byta namn, vilket 57 procent av dem som svarade tyckte att vi skulle göra, säger Anna Hertting, ordförande i LSR.

Officiellt har förbundet ännu inte tagit ställning, men Anna Hertting själv ställer sig positiv till ett namnbyte.

– Ordet fysioterapeut tycker jag beskriver vår verksamhet bättre än vad ordet sjukgymnast gör. Fysioterapeut och fysioterapi är vedertagna beteckningar i många andra länder, säger hon.

En trend att ändra namnet
I Tyskland har yrkeskåren tidigare valt att gå ifrån sitt yrkesnamn ”krankengymnast”, som betyder just sjukgymnast, och i Sverige har kårens tidning döpt om sig från Sjukgymnasten till Fysioterapi.

– Det är en trend som vi ser. Fysioterapeut är mer gångbart utomlands, eftersom det är likt engelskans physiotherapist. Dessutom slipper vi ordet sjuk i namn­et, säger Anna Hertting.

Men beslutet om ett namnbyte är inte självklart. Carl Carling, legitimerad sjukgymnast på Rehab nordväst norr om Stockholm, vill inte att namnet ska ändras.

– I nuläget finns det inget som hindrar att man i internationella sammanhang använder ordet physiotherapist. Det är inte en anledning till att även byta det svenska namnet, säger han.

”Kan vara förvirrande”
Den största invändningen är att ett namnbyte kommer att skapa förvirring bland patienter. Vid ett namnbyte måste alla sjukgymnaster kalla sig fysioterapeuter, vilket alltså måste kommuniceras till allmänheten.

Samtidigt skulle sjukgymnast bli en titel som vem som helst får använda, eftersom den då inte längre skulle vara en skyddad yrkestitel.

– Redan i dag är det krångligt att hålla reda på naprapater, osteopater, kiropraktiker och sjukgymnaster. Ordet terapeut an­vänds som benämning på många yrken vilket kan vara förvirrande, säger Carl Carling.

Han anser att eftersom ordet terapeut är så vanligt, skulle fysioterapeuter bara bli en grupp i raden av andra terapeuter som dans- eller gestaltterapeuter.

Om kongressen röstar för ett namnbyte kommer LSR att ansöka om att få kallas fysioterapeuter hos riksdagen, som måste godkänna att en yrkeskår med skyddad titel byter namn.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev