Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus agnar AT med utlandssejour

Publicerad: 2 mars 2016, 06:37

EXTRAPENG. AT-läkare i Norrbotten kan använda sin studiepott på 16 000 kronor till att exempelvis gå kurser i vildmarksmedicin i Chamonix.

Foto: Thinkstock

Blivande AT-läkare matas med en rad lockbeten från sjukhusen. Från Eksjö kan du åka till Italien – och från Kalix till Chamonix.


Ämnen i artikeln:

Höglandssjukhuset EksjöNorrbottens läns landsting

I minst tio år har Höglandssjukhuset i Eksjö och Nässjö skickat sina AT-läkare till sjuk­huset i Rovigo i norra Italien. Där får de auskultera, alltså gå bredvid, på olika avdelningar i två veckor.

– Syftet är att de ska få se andra vägar, inte bara svensk sjukhusadministration. Det triggar nyfikenheten och förmågan att se ett steg till, det är bra att få in det tidigt i sitt läkarvärv, säger AT-chef Johan Larsson.

En skillnad som brukar noteras är att primär­vården är uppbyggd helt annorlunda: Det finns husläkare men inte vårdcentraler, varför akutmottagningarna besöks av långt fler än i Sverige.

– Å andra sidan fångas multisjuka äldre upp av sin husläkare.

Sjukhusen lockar blivande AT-läkare med allt från ledarskapsutbildning, till möjlighet att jobba i Sälen vintertid och till att betala för flytten.

Även i Norrbotten uppmuntras utlandsvistelser av olika slag. Här ska en studiepott på 16 000 kronor användas till kurs eller studiebesök inom EU eller Norge. AT-läkarna har tagit chansen att alltifrån auskultera på sjukhus på Island till att gå kurser i vildmarksmedicin i Chamonix eller radiologi på Cypern. Ens val av utbildning granskas av ­studie­rektorerna och efteråt ska man skriva en rapport.

– Det ska inte vara en förtäckt semesterresa med två timmars föreläsning på en strand, utan ett fulldagsprogram med god vetenskaplig kvalitet, säger studierektor Arne Hassler.

AT-GUIDEN

Lön, ensamjour, boende och annat. Sök i AT-GUIDEN.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev