Få hela storyn
Starta din prenumeration
Nyheter
Publicerad: 24 Februari 2014, 13:06
Erfarna specialister är mycket kritiska till att klinisk kompetens nonchaleras i tillsättningen av överläkartjänster vid Skånes universitetssjukhus i Lund.
(Denna text publicerades i Dagens Medicins pappersutgåva 2013-11-20. Publicerad på sajten 2014-02-24 som bakgrundsartikel).
Alexey Dolinin och Jan-Erik Kull, båda specialistläkare i anestesi och intensivvård, var medvetna om att Skånes universitetssjukhus hade disputation som krav vid överläkartjänst. Men när två tjänster nyligen annonserades ut vid kliniken för intensiv- och perioperativ vård i Lund sökte de ändå.
– Vi ifrågasätter direktivet. Både Jan-Erik och jag ingår i bakjourslinje sedan länge och vi tycker att det är orimligt om en sådan här tjänst skulle gå till någon som inte gör det, säger Alexey Dolinin.
När ansökningstiden gått ut fanns totalt elva sökande. De blev dock snabbt åtta efter det att ett sakkunnigråd strukit sökande som inte uppfyllde sjukhusets krav om disputation och minst fem års specialisttjänst. Två av de åtta hade gått bakjour.
– Det är klart att de andra sökande också är kompetenta och det är upp till chefen att besluta vem som ska få tjänsten, men att vi inte ens kommer med i tjänsteförslaget tycker jag är disputationsfascism, säger Alexey Dolinin.
Tillsammans med Jan-Erik Kull överklagade han till sjukhuset och skrev att de ansåg att de sakkunnigas bedömning var otillräcklig. Dels då de hade högre kompetens än många av de andra sökande, dels då deras engagemang i utbildning och implementering av nya metoder också vittnade om akademisk kompetens. Men kanske framför allt för att de tvivlade på att disputation var det som alltid borde väga tyngst.
Hur kan någon som inte har disputerat visa på vetenskaplig skicklighet? Det undrade professor Lars Edvinsson i sakkunnigrådet i det korta brev de fick till svar.
– Ja, det var ett ganska arrogant uttalande vi fick. Han svarar på den frågan han vill svara på och inte den vi har ställt. Vi ifrågasätter ju att inga andra meriter än disputation vägs in, och får ett svar om hur man bedömde just det vetenskapliga, säger Alexey Dolinin.
Enligt Lars Edvinsson är det första gången under hans tre–fyra år i rådet som någon överklagar dess beslut.
– Vi har bedömt kompetensen och har man inte doktorerat så har man inte doktorerat, sedan är det verksamhetschefen som tillsätter tjänsterna.
Efter en tids övervägande valde Alexey Dolinin och Jan-Erik Kull att överklaga sjukhusets beslut till Socialstyrelsen.
Alexey Dolinin berättar att i en perfekt värld så skulle alla överläkare ha kompetens från såväl akademin som kliniken. Och han har försökt.
– Jag hade ett forskningsprojekt på gång men insåg efter ett tag att jag var tvungen att lägga det på hyllan.
För att du inte hade tid?
– För att jag insåg att den tid som krävs skulle tas ifrån kliniskt arbete och göra mig till mindre läkare, och för mig är det den viktiga biten.