Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus attackerades av hackers

Publicerad: 23 november 2012, 08:30

Foto: Photos.com

Ett nätverk som säger sig stötta Julian Assange har hackat sig in på flera sjukhus i Västra Götalandsregionen.


Sjukhusen i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla i norra Bohuslän attackerades av hackernätverket Anonymous tidigare i år.

Det var vid 13-tiden 21 augusti i år som Landstinget Västra Götalandsregionens IT-sektion meddelades via mejl om att flera av sjukhusens webbsidor hackats.

I meddelandet fanns en hälsning från hackarna, som säger sig tillhöra hackernätverket Anonymous: ”Vi kommer inte att överge Julian Assange”.

I en utredning av händelsen som Expressen tagit del av fick hackarna tillgång till sekretessbelagd patientinformation.

– Det kan stå vissa saker som kan vara kopplade till en sjukdom och vilken avdelning de varit inne på. Men inte själva journalen, säger regionens IT-direktör Göran Ejbyfeldt till Expressen.

Hackarna har även haft möjlighet att ”påverka och förändra informationen som funnits”.

"Uppskattningsvis rör det sig om åtkomst till flera hundra­tusentals patienters uppgifter från minst tidigt 1990-tal (eventuellt ännu tidigare) fram till och med 2009-09-31", står det i utredningen som enligt Expressen är märkt med ordet ”konfidentiellt”.

Enligt Göran Ejbyfeldt hade hackarna tillgång till 40 databaser under hackerattacken. Men man vet inte om de valt att ta del av informationen.

– Man har tagit sig igenom våra säkerhetsspärrar och ­kommit åt en server där datan varit tillgänglig. Om man gjort det eller inte kan vi inte svara på, säger han.

Enligt Expressen visar utredningen att hackarna utnyttjat en sedan länge känd sårbarhet i sjukhusens IT-system. Händelsen är polisanmäld som misstänkt dataintrång.

Olika delar av hackernätverket Anonymous har tidigare tagit på sig skulden för hackerattacker mot nyhetsbyrån TT, SJ och den svenska regeringen.

Relaterat material

JUST NU: Jourtelefon öppen för patienter

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev