måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus fick avvisa läkare efter terrordådet

Publicerad: 10 april 2017, 11:28

Terrordådet i Stockholm sammanföll med ett skiftbyte på Södersjukhuset. Foto: Fotogruppen Södersjukhuset

Sjukvårdspersonal strömmade till sjukhusen för att hjälpa till efter lastbilsattacken i centrala Stockholm. Både Södersjukhuset och Karolinska fick mer personal som ville jobba än vad som behövdes.

Ämnen i artikeln:

Terrordådet på DrottinggatanSödersjukhusetKarolinska universitetssjukhuset

– Folk ringde och ville komma in och jobba, men det finns en fysisk begränsning för hur många som kan arbeta på akuten samtidigt, säger Sofia Sjöman-Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, till Dagens Medicin.

Samma läge rådde på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där många anställda hörde av sig och erbjöd sig att hoppa in och jobba. Det gjorde sjukhuset väl rustat att ta emot patienterna från lastbilsattacken.

– Vi hade kapacitet att ta emot alla de patienter som kom in och hade kunnat ta emot många fler om det hade behövts, säger Anna Jansson, funktionsområdeschef för akutsjukvården på Karolinska i Solna dit en majoritet av de skadade patienterna från attacken kom.

Att attacken sammanföll med ett skiftbyte bidrog till att både Södersjukhuset och Karolinska snabbt kunde stärka upp med personal. När polisen fick första larmet klockan 14.53 på fredagseftermiddagen höll kvällsskiftet på att avlösa dem som hade arbetat dag.

– Vi kunde då behålla dagpersonalen för att vi behövde säkerställa att nattpersonalen kom in. Det var ungefär 25 sköterskor och tio läkare. Det kom in ytterligare ett par tre stycken akutläkare spontant, så det blev dubbelstyrka och några till fram till klockan sju, säger Sofia Sjöman-Waas på Södersjukhuset.

Stockholm var som bekant lamslaget på fredagseftermiddagen. Rykten florerade om skottlossning på flera platser och kollektivtrafiken stod still, vilket drabbade läkare och sjuksköterskor på väg till jobbet.

– Vi hade medarbetare som gick hit ifrån Solna, det tog en och en halv timme men de kom in, säger Sofia Sjöman-Waas.

Men allmänheten hjälpte också till för att se till att sjukvårdspersonal som skulle arbeta kom fram.

– Vi hade personal som fick skjuts både i bil och på motorcykel av privatpersoner som ställde upp, berättar Anna Jansson på Karolinska.

Hon lägger till att hon gärna ser att det inför framtiden tas fram en plan för hur sjukhusets personal snabbt ska kunna ta sig till sjukhuset vid katastrofsituationer då allmänna kommunikationer inte fungerar.

På Södersjukhuset fick sjukhusledningen strax efter tre på eftermiddagen information från landstinget att den skulle inventera sjukhuset.

– Då blir det ett samlingslarm, och då fungerar det så att ingen får gå härifrån förrän vi vet omfattningen. Sedan blev det ganska snart förstärkningsläge och katastrofläge, vilket också är en orsak till att man stannar kvar för att jobba. Men det är aldrig ett problem, folk vill. Det gäller även administrativ personal som stannade kvar, säger Sofia Sjöman-Waas.

Södersjukhuset vidtog också åtgärder som alltid görs vid allvarliga situationer när många skadade kan väntas till akuten, till exempel att se om det fanns personer där som inte behövde vård just då.

– Alla fick en medicinsk bedömning. Vi berättade för dem hur det var på akuten och många valde då att gå hem och söka vård under lördagen och söndagen i stället, säger Sofia Sjöman-Waas.

Anna Jansson berättar att personalen på akuten på Karolinska ska ha sagt att fredagseftermiddagen var lugnare än vanligt.

– Som en del i katastrofberedskapen skickade vi hem alla patienter som inte var i behov av omedelbar vård vilket gjorde att vi frigjorde mycket kapacitet för att ta hand om skadade patienter som kom in, säger Anna Jansson.

Hon tycker att arbetet på sjukhuset efter attacken fungerade som det skulle. Men för att vara ännu bättre rustade inför liknande situationer i framtiden vill hon förbättra kommunikationsarbetet på sjukhuset.

– Det är viktigt att all personal snabbt kan nås av korrekt information i en sådan här situation, säger hon.

Relaterat material

Krisledning fortsätter efter terrordådet

De räddade liv efter dådet på Drottninggatan

ANNIKA CARPMAN OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev