Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus förväxlade patienter – opererade fel ögonlock

Publicerad: 6 oktober 2009, 08:02

Sjukhus förväxlade patienter – opererade fel ögonlock

Foto: Foto: Photos.com

Kliniken blandade ihop två patienter och opererade en kvinna som bara skulle undersökas. ”Det får absolut inte förekomma”, säger chefläkaren.


Den 70-åriga patienten hade opererats för grå starr på ena ögat och skulle få sitt andra öga undersökt. Själv hade hon missförstått situationen och trodde att hon skulle opereras. När hon kom till Gävle sjukhus frågade hon efter operationsavdelningen.

Kvinnan har dålig hörsel och svarade när en undersköterska ropade upp förnamnet på en annan patient som skulle få ett ögonlock opererat. Därefter utfördes ingreppet utan att hennes identitet kontrollerades. Misstaget upptäcktes först när personal på ögonmottagningen ringde för att fråga om patienten gått fel.

– Identitetskontrollen har brustit trots att det finns klara rutiner för detta. Kliniken har nu vidtagit en rad åtgärder för att undvika att detta händer igen. Bland annat skärpta rutiner för identitetskontroll, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare för division operation i Landstinget Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev