Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus i Växjö byggs för att klara pandemi

Publicerad: 7 maj 2020, 11:27

Mikael Johansson.

Foto: Region Kronoberg

Det nya sjukhuset i Växjö kommer att byggas för att klara framtida pandemier. Det säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg.


Ämnen i artikeln:

Region KronobergDet nya coronaviruset
På det sättet kom ju pandemin i rätt tillfälle för oss. Hade den kommit om ett eller två år när vi redan fattat beslut, då hade det varit försent – Mikael Johansson (M) är ordförande för regionstyrelsen i Kronoberg

Om åtta år är det tänkt att det nya sjukhusbygget i Växjö ska stå klart. Just nu pågår ett intensivt planerings- och utredningsarbete, och 2021 ska en detaljplan ha tagits fram tillsammans med Växjö kommun.

Mikael Johansson (M) är ordförande för regionstyrelsen i Kronoberg. Han säger att coronapandemin kommer att prägla utformningen av sjukhuset.

– Rent konkret handlar det om hur vi ska bygga. Vi kommer att titta på hur stora avdelningarna ska vara, om det ska finnas egna ingångar till rummen, fler enkelrum, luftslussar, enskilda ventilationer. Vi drar väldigt mycket lärdomar kring smittskydd nu, säger han.

Mikael Johansson säger att när coronapandemin är över kommer det också att stå klart hur många vårdplatser som kommer att behövas.

– Det kan ju vara så att det smäller till här och vi förstår att: Oj, är det så här många vårdplatser som kommer att behövas om tio år, säger han och fortsätter:

– På det sättet kom ju pandemin i rätt tillfälle för oss. Hade den kommit om ett eller två år när vi redan fattat beslut, då hade det varit försent, säger han.

Hittills har Kronoberg inte haft ett jättehögt antal covidsjuka som behövt sjukhusvård, men nu är kurvan på väg uppåt, enligt Mikael Johansson.

Precis som många andra regioners sjukhus är sjukhuslokalerna i Region Kronoberg inte utformade för att klara större pandemier. Mikael Johansson säger att det har varit ett problem för vårdpersonalen.

– Det hade varit mycket enklare om vi hade haft anpassade lokaler. Nu har vi fått flytta runt patienter. Och de som inte har fått plats på infektion har fått ligga på vanliga avdelningar som inte är anpassade för den här typen av smitta, säger han.

Det nya sjukhuset kommer förutom infektionskliniken ha minst en avdelning till som är utrustad på samma sätt.

– Vi kommer inte att bygga luftslussar, enskilda ventilationer och enkelrum på alla avdelningar. Men vi kommer se till att det finns på fler avdelningar än bara infektion. Och sedan vill vi ha flera avdelningar med egen ingång. Man ska inte behöva ta sig genom hela sjukhuset för att komma in på rätt avdelning, säger han

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev