Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus saknar plan för framtid utan AT

Publicerad: 20 september 2013, 05:00

Ovissheten kring förslaget på en ny läkarutbildning ställer till det på landets sjukhus. Något måste göras om AT-läkarna försvinner – men ingen vet vad.


Ett icke optimalt tomrum. Så ser de AT-ansvariga på några av landets sjukhus på det faktum att även om det finns ett färdigt förslag på hur den nya AT-lösa läkarutbildningen ska se ut så vet regeringen inte vad den vill göra med det.

– AT-läkarna utgör en viktig funktion i akutverksamheten och försvinner de så måste man ha en annan bemanning med antingen likvärdig, eller högre, kompetens, säger Roland Ström, AT-chef på Sjukhuset Torsby.

För sjukhuset, och Landstinget i Värmland, är AT-läkarna inte bara viktiga för att klara dagens vård. 70–80 procent av dem som gör sin AT i Värmland stannar också kvar i landstinget, vilket gör att en slopad AT skulle innebära förändringar i framtida rekryteringsmöjligheter.

– Man måste redan nu planera för det och det kan komma att påverka den långsiktiga personalförsörjningen, det är en uppenbar risk, säger Roland Ström.

På sjukhusen i Norrbotten, som ligger högt upp i Dagens Medicins lista över AT-löner, är slutsatsen i princip den samma.

– Vi är ju inte i centrum av världen eller ens i Sverige. När det kommer till konkurrensen om AT-läkarna är lönen en viktig del, säger Lars-Göran Olofsson, länschef för AT-rekrytering i Norrbottens läns landsting.

Om och hur AT är tänkt att fasas ut är dock oklart. Utredningen kring en ny läkarutbildning är fortfarande under beredning och Elin Boberg, pressekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund (FP), kan inte säga hur länge till landets sjukhus ska få leva i ovisshet.

– Att det drar ut på tiden med eventuella beslut kring föreslagna förändringar är inte optimalt, säger Christina Thorstensson, sektionschef för personalavdelningen vid Höglandssjukhuset Eksjö-Nässjö.

Men varken där, i Värmland eller i Norrbotten, har landstingen tagit tag i frågan om hur framtiden ska se ut efter AT. En eventuell förändring ligger långt fram i tiden då alla som i dag är antagna till läkarutbildningen ska ges möjligheten att slutföra den med AT.

Exakt vad som händer sedan kan ingen svara på, men en sak är säker:

– Det blir stora förändringar för oss som söker läkare och för unga läkare som söker jobb, säger Christina Thorstensson.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev