Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus skickar olagliga mail

Publicerad: 14 december 2011, 09:31

Foto: Photos.com

Mail från St Görans sjukhus som innehåller känsliga patientuppgifter kan läsas av obehöriga. Sjukhuset får kritik från Datainspektionen.


Rutinerna för hur Capio St Görans sjukhus mailar till sina patienter behöver skärpas.  Efter en inspektion förelägger Datainspektionen, DI, sjukhuset att ta fram rutiner som följer Socialstyrelsens föreskrifter och patientdatalagen när det gäller informationshantering och journalföring inom hälso- och sjukvården.

Enligt Datainspektionen kan sjukhuset nu inte garantera att uppgifterna i ett mail inte kan läsas av andra än den aktuella patienten.

Den som lämnar ut patientuppgifter måste alltid försäkra sig om att endast rätt mottagare tar emot uppgifterna, påpekar myndigheten.

Att – som sjukhuset gör i dag – begära ett särskilt tillstånd där patienten godkänner att någon garanti inte kan ges, är inte tillräckligt anser Datainspektionen.

St Görans Sjukhus föreläggs därför att revidera sina rutiner för hantering av patientuppgifter via e-post så att de uppfyller kraven i Socialstyrelsens föreskrifter.

Datainspektionen har även granskat hur landstingen i Jämtland och Blekinge lever upp till lagen när det gäller mail. De behöver, enligt DI, förtydliga sina instruktioner.

– Det finns rutiner men de är inte tillräckligt tydliga när det gäller i vilka situationer som det är olämpligt att använda e-post. Mycket av ansvaret förs över på den enskilde. Då riskerar man att det växer fram en praxis där känsliga uppgifter ändå skickas via oskyddad e-post, säger Magnus Bergström, IT-säkerhetsspecialist på datainspektionen i ett pressmeddelande.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev