Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus slarvar med maten

Publicerad: 4 december 2008, 14:12

Sjukhus slarvar med maten

Kökspersonalen på Nyköpings lasarett har slarvat med nedkylningen av maten och utsatt patienterna för fara. Nu kan sjukhuset få betala tiotusentals kronor i böter.


Storkök måste ha noggranna rutiner för att mäta temperaturen när livsmedel kyls ned. På Nyköpings lasarett har kökspersonalen slarvat med dokumentationen. Nyköpings kommuns livsmedelsinspektörer har kritiserat sjukhuset efter kontroller 2002, 2003 och 2007.

Enligt kommunen har kökspersonalen bättrat sig efter kontrollerna, men bara tillfälligt. Vid en ny inspektion i mitten av november i år fanns bristerna kvar.

Nu har kommunen beslutat om ett vitesföreläggande som innebär att sjukhuset kan få betala 10 000 kronor i månaden om rutinerna inte förbättras.

– Vi tycker att det är ganska allvarligt för det handlar om nedkylning som det inte varit kontroll över och dessutom serveras maten till gamla och sjuka. Det kan bli så att man får bakterier i maten och det kan leda till sjukdomar som de inte klarar av, säger Kristina Dellrud, livsmedelsinspektör i Nyköping, till Sveriges Radio Sörmland.

Marianne Backrud-Hagberg är ansvarig för landstingets kostverksamhet.

– Det känns olyckligt att vi har fått den här kritiken. Jag bedömer att inte finns någon risk för sjukdomar, men det är mycket allvarligt förstås, säger hon till Sveriges Radio Sörmland.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev