Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus stoppar rökare

Publicerad: 11 februari 2011, 15:23

Många amerikanska sjukhus går nu från rökstopp till stopp för rökare.


Det är New York Times som rapporterar att många sjukhus och medicinska företag i landet går mot striktare antirökningsregler.

Företag som tidigare förbjöd rökning på företagets område eller på arbetstid väljer nu allt oftare att införa rökfrihet som ett krav i rekryteringsprocessen.

Den som söker ett jobb kan få bevisa sin rökfrihet genom urinprov och nyanställda som blir påkomna med att röka kan riskera att bli av med jobbet, skriver tidningen.

 Orsaken till utvecklingen sägs vara frustration över att mjukare anti-rökningsstrategier som till exempel stöd program för den som vill sluta, inte gett tillräckligt resultat. Men också insikten att rökare belastar ekonomin i form av minskad produktivitet och ökade vårdkostnader.

Men många frågar sig nu enligt tidningen var gränsen för vilka lagliga men icke hälsosamma livsstilsfaktorer en arbetsgivare ska kunna förbjuda hos sina anställda.

Ska ett företag till exempel kunna förbjuda sina anställda att äta snabbmat, eller delta i riskfyllda hobbies som motorcykelåkande, undrar kritiker.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev