Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus struntar i att anmäla fel

Publicerad: 5 september 2007, 11:50

Flera sjukhus och hela landsting struntar i att rapportera allvarliga fel på medicin­tekniska produkter. Detta trots att sådan rapportering måste göras enligt Social­styrelsens föreskrifter.


Med något enstaka undantag är den svenska slutenvården extremt dålig på att anmäla allvarliga fel på medicintekniska produkter, något som hotar patient­säker­heten.

Det visar en enkät från Socialstyrelsen till de medicintekniska cheferna vid landets sjukhus.

– Hur ska tillverkarna kunna åtgärda felen om ingen berättar för dem att det finns fel? De är inga tankeläsare, säger Arne Kardell, gruppchef vid enheten för medicinteknik vid Läke­medels­verket.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter måste sjukhusen snabbt anmäla alla allvarligare fel och brister på medicinteknisk utrustning, både till tillverkarna och till Läkemedelsverket, som är den myndighet som har tillsynsansvaret för alla de medicintekniska produkter som finns inom den svenska sjukvården.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har länge misstänkt att det är lite si och så med denna rapportering, se även Dagens Medicin nr 46/06. Men nu visar en enkät att rapporteringen är sämre än vad de båda myndig­heterna någonsin kunnat ana.

– Jag trodde nog att rapporteringen fungerade någorlunda men det visade sig vara betydligt sämre än vad jag trodde, säger Lars Asteborg, medicinteknisk samordnare vid Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm.

”Akademiska är undantaget”
Av de 27 sjukhus som besvarade enkäten struntade nio sjukhus i att anmäla något fel över huvud taget under hela 2005, vilket var det år enkäten avsåg.

Bland dessa sjukhus återfinns till exempel Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Läns­sjuk­huset i Kalmar, Lycksele lasarett, Sjukhuset i Varberg – och hela Landstinget i Värmland.

De andra sjukhusen anmälde något eller några enstaka fel, och då ofta inte till Läkemedelsverket utan bara till tillverkaren. Det ska jämföras med Akademiska sjukhuset i Uppsala som anmälde 37 allvarligare fel under 2005.

– Akademiska är undantaget. Deras siffror säger också något om hur många fel som man skulle kunna förvänta sig på de övriga sjukhusen, säger Arne Kardell.

Landets största sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, bemödade sig inte ens med att svara på enkäten, vilket resulterade i att Socialstyrelsen genomförde en inspektion.

– Det kan hända men vi har haft skrivna rutiner för att rapportera de här felen sedan 1990-talet. Men de har inte alltid fungerat så bra vilket har gjort att vi nu håller på att introducera ett ­webbaserat system. Det viktiga är att få de anställda att förstå att det inte handlar om att bestraffa dem som anmäler fel utan om att rapporteringen är i förebyggande syfte. Rapporteringen sker alltid i samverkan med respektive verksamhetschef, säger Jorge Inacio, medicinteknisk chef vid Karo­linska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

Läs även: Professor vill låta sjukhus betala för onödiga fel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News