Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus svarar Ivo om patientsäkerhet

Publicerad: 17 juli 2015, 13:50

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat håller nattakuten i Lund stängt för ambulanser under sommaren. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utreder om detta påverkar patientsäkerheten. I dag fick Ivo svar från sjukhuset.


Ivo undersöker hur Skånes universitetssjukhus, Sus, har gjort förändringen och hur den påverkar ambulanssjukvården och patientsäkerheten. Idag kom flera svar från sjukhuset till Ivo, bland annat att det finns möjlighet att flytta patienter från akuten i Lund till Malmö om personalen inte räcker till.

– Sådana rutiner har vi alltid. Det kan gälla även i normal bemanningssituation, att man får en så kallad masskadesituation vid en stor olycka, och då måste man ha rutiner för hur man stärker upp och hur man samarbetar i regionen och inom förvaltningarna, säger Jens Enoksson, regional chefläkare i Region Skåne till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Inspektionen för vård och omsorg har också ställt frågan om bemanningen på akutmottagningarna i Malmö och Lund bedöms som tillräcklig. Under sommarnätterna minskar den med tio medarbetare i Lund, och förstärks med åtta anställda i Malmö, enligt svaret från Skånes universitetssjukhus. Och det är tillräckligt, enligt Jens Enoksson. Han säger till radion att han ännu inte kan uttala sig om kritik om att köer och väntetider nu kan bli långa i Malmö.

– Nästa vecka ska jag gå med på nätterna, och själv bilda mig en uppfattning. Jag vet om att man har diskuterat överlämningstider från ambulans till akutmottagningar, säger Jens Enoksson, regional chefläkare i Region Skåne.

Relaterat material

Överklagandet om nattstängt på akuten i Lund avslås

Beslut om nattstängning av akuten i Lund överklagas

Lunds traumapatienter körs till Malmö

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev