tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus-tv kan bryta mot sekretess

Publicerad: 8 oktober 2012, 13:13

En landstingsjurist vill sätta stopp för ett sjukhus medverkan i tv-serie.


Den dokumentära tv-serien 112 – på liv och död skildrar sjukvårdpersonalens vardag och en förfrågan om att medverka har skickats till Blekingesjukhuset.

– Vi valde Blekingesjukhuset för att de arbetar nära patienterna. De har ett helhetstänk och ser hela människan, inte bara en åkomma, säger Malin Kvist, affärsutvecklare på produktionsbolaget Titan Television som producerar serien, till Blekinge läns tidning/Sydöstran.

Landstingsjuristen Kristina Bergqvist skriver dock i ett yttrande till hälso- och sjukvårdsnämnden att tv-inspelningen av patienter riskerar att bryta mot bestämmelserna om patientsekretess. Om en patient inte anser sig ha lämnat relevant samtycke till att medverka och anmäler landstinget riskerar det att få betala skadestånd och kritiseras av JO.

Alexander Wendt (M), är landstingsråd i Blekinge, tror däremot att sjukhusets medverkande kanske kan locka fler unga till vårdyrkena och på så sätt vara bra för landstinget.

– Vi har möjlighet att förhandsgranska allt material och i ljuset av det så känns det hela hyfsat tryggt. Men får vi inga garantier på att vi klarar att följa regelverket så ingår vi inte i avtalet, säger han till Blekinge läns tidning/Sydöstran.

Frågan ska diskuteras i hälso- och sjukvårdsnämnden under tisdagen.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev