Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus vill ha besked <BR>om underhållningsvärde

Publicerad: 6 december 2011, 12:49

Är tv-dokumentärer i sjukvårdsmiljö underhållning eller inte? Socialstyrelsen får frågan av en ambulansöverläkare.


I hårda ordalag har Socialstyrelsen varnat landstingen för att tillåta tv-team att filma i vården eftersom detta riskerar patientsäkerheten och patienternas rätt till sekretess i vårdsituationen.  Myndigheten gjorde i ett långt brev, den 22 november, klart att den kommer att åtalsanmäla inspelningar där det ”kan befaras att vårdgivare medvetet eller genom oaktsamhet på något sätt medverkat till att patienter hos vårdgivaren filmats utan att relevant samtycke inhämtats från patienten”.

Ambulansöverläkare Joacim Linde på Kungälvs sjukhus har med anledning av Socialstyrelsens markering omedelbart stoppat sändning av material för tv5:s program SOS Västkust.

Men han vill ha ett klargörande från myndigheten, som i sitt brev till sjukvården menar att filmning bara kan komma ifråga i ett strikt sakligt sammanhang, under förutsättning att patienten givit sitt samtycke.  Att göra inspelningar i sjukhusmiljö för program av underhållningskaraktär ”får anses uteslutet”, enligt Socialstyrelsen som hänvisar till ett JO-beslut.

Nu vill ambulansöverläkaren i Kungälv veta om Socialstyrelsen ser SOS Västkust som ett underhållningsprogram eller inte.

”Är SOS Västkust ett program av underhållningskaraktär, och medför det i så fall att en vårdorganisation som godkänner sändning av patientmaterial – oavsett formerna för inhämtande av eftergift – gör sig skyldig till författningsöverträdelse?”, undrar Joacim Linde i ett brev till Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev