söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhus ville ha 9 000 dollar för fingeromplåstring

Publicerad: 13 augusti 2014, 11:43

Foto: Thinkstock

Mannen fick ingen röntgenundersökning, men ett bandage på fingret. För det skickade sjukhuset i New Jersey, USA, en räkning på nästan 9 000 dollar.


Läraren Baer Hanusz-Rajkowski blev minst sagt förvånad när han fick räkningen efter ett läkarbesök.

Han hade skurit ett finger på klon på en hammare. Då såret efter några dagar fortfarande inte hade läkt ordentligt begav han sig till sjukhusets Bayonne Medical Centers akutmottagning för att fråga om såret borde sys.

Några stygn eller någon röntgen tyckte inte sjuksköterskan att han behövde, men han fick ett bandage på fingret – och en nota som totalt uppgick till nästan 9 000 dollar, motsvarande cirka 62 000 kronor.

Själva besöket kostade 8 200 dollar och därtill lades på avgifter för en stelkrampsspruta, en antibakteriell salva, sterilt material samt för sjuksköterskans arbete så att räkningen totalt sett nästan landade på nära 9 000 dollar.

När NBC New York, som rapporterat om händelsen, frågar Bayonne Medical Centers vd Mark Spektor om den höga kostnaden skyller han på lärarens försäkringsbolag som saknar ett särskilt avtal med företaget som äger sjukhuset. Vd:n framhåller att försäkringsbolagen tjänar bra, medan ”sjukhusen kämpar och stänger”.

Enligt Linda Schwimmer, vid New Jersey Health Quality Center, som NBC har talat med har sjukhuset tagit ut mer än tio gånger för höga avgifter för behandlingen och data från Medicare visar att sjukhuset tar ovanligt höga avgifter för flera vanliga behandlingar.

Efter att NBC har ställt frågor om händelsen har sjukhuset skrivit av den del av räkningen som Baer Hanusz-Rajkowski skulle ha betalat i självrisk.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev