Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusanställd lämnar jobb efter miljardvinst

Publicerad: 25 augusti 2017, 07:09

Vinsten på 758,7 miljoner dollar motsvarar sex miljarder svenska kronor.

Foto: Thinkstock

En 53-årig sjukhusanställd tog hem rekordvinsten på 758 700 000 dollar i det amerikanska lotteriet Powerball. Kvinnan har redan meddelat sjukhuset att hon inte kommer att komma tillbaka i tjänst.


Chansen att pricka rätt är en på 292 miljoner. Trots den minst sagt blygsamma möjligheten lyckades Mavis L. Wanczyk i Chicopee, Massachusetts, satsa på de sex rätta siffrorna i Powerballs jackpotdragning. Därmed står hon som vinnare till 758,7 miljoner dollar, motsvarande sex miljarder svenska kronor.

Wanczyk gav sig tillkänna på torsdagen och berättade att hon alltid trott att en vinst på lotto bara är en ”önskedröm”.

Att hon hade vunnit på Powerball insåg hon på vägen hem från sjukhuset, efter att hon diskuterat lotteriet med en brandman. Mannen följde henne därefter hem för att se till att hon kom hem säkert.

Beloppet är det största för en ensam vinnare hittills i USA, enligt Powerball. Den enskilt största vinsten som delats ut var i januari förra året, då jackpot låg på 1,5 miljarder dollar vilket då motsvarade ungefär 12,8 miljarder kronor. Men den gången fick tre personer dela på summan.

Lotteriföretaget har berättat att tvåbarnsmamman hittills valt att plocka ut en klumpsumma på 480 miljoner dollar. Hon planerar nu att ”ta det lugnt och koppla av”. Hon har även meddelat sin arbetsplats att hon inte tänker komma tillbaka.

Powerball

■ Powerball är ett amerikanskt lotteri där dragning sker varje onsdag och söndag klockan 22.59 amerikansk tid.
■ Fem nummerbollar dras ur en tunna med 69 vita bollar och en nummerboll dras ur en annan tunna med 26 röda bollar. Den eller de som prickar in alla nummer rätt står som vinnare av den aktuella storvinsten. Den eller de som prickar numren på alla vita bollar vinner en mindre summa.
■ Jackpot-vinnaren kan välja att få hela summan på motsvarande sex miljarder kronor utbetald vid 30 tillfällen under 29 års tid eller få ut 480,5 miljoner dollar direkt, knappt 3,9 miljarder kronor.
■ Lotteriet spelas i 44 delstater, huvudstaden Washington och två andra amerikanska territorier. Lotterna kostar två dollar styck.
■ Sannolikheten att vinna är ungefär 1 på 292 miljoner.

Källa: Powerball

ERIKA NEKHAM/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News