Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusanställda i Blekinge manifesterar mot helgjobb

Publicerad: 10 februari 2009, 08:48

De anställda på Blekingesjukhuset tar strid mot planerna på arbete varannan helg. På torsdag lägger de ned arbetet i protest.


Blekingesjukhuset i Karlskrona och Karlshamn dras med stora ekonomiska problem och måste spara pengar. Bland annat har ledningen dragit in på personalens friskvård och tagit bort de fria parkeringsplatserna.

Som Dagens Medicin rapporterade om i förra veckan är det senaste draget att utreda om det går att införa nya scheman med arbete varannan helg, i stället för två helger av fem som tidigare. Det har fått de anställda att mobilisera. Nu cirkulerar ett protestupprop mot planerna.

– Vi är så himla trötta på detta och orkar inte mer. Alla är lika irriterade. När det ska dras in så börjar man alltid nedifrån. Samtidigt tar de in hyrläkare som tjänar lika mycket i månaden som jag gör på ett år, säger Gun Knutsson, sjuksköterska på thoraxcentrum i Karlskrona, till Blekinge Läns Tidning.

Nästa steg blir en protestaktion på torsdag eftermiddag. Då kommer personalen i Karlskrona att lägga ned arbetet och samlas på gården bakom sjukhuset under några minuter.

– Det blir ingen långvarig manifestation. Vi har patienter att ta hand om, men vi vill visa vårt missnöje. Det är dåligt att de kommer med detta i en lågkonjunktur, säger Gun Knutsson.

Relaterat material

Jobb varannan helg kan bli verklighet även i Blekinge

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev