Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusbygge stöter på patrull

Publicerad: 27 mars 2019, 10:43

Det första spadtaget till en ny sjukvårdsbyggnad i Sala får vänta. Det står klart efter att höga halter av tungmetaller hittats i marken, som nu måste saneras.


Ämnen i artikeln:

Västmanlands sjukhus SalaRegion Västmanland

I tisdags tog regionstyrelsen i Västmanland beslut om att bevilja 566 miljoner kronor till en ny sjukhusbyggnad i Sala. En del av summan ska också gå till att restaurera den gamla vårdcentralen, berättar Sveriges Radio P4 Västmanland.

Men innan bygget kan påbörjas måste marken rensas från giftiga ämnen. Det var efter en undersökning av jorden som tungmetaller av sorten bly, koppar, krom, nickel och zink påträffades. Pengar för sanering har redan anslagits av regionen, närmare bestämt 37 miljoner kronor.

– Om allting går som vi önskar och hoppas så kommer vi att påbörja genomförandet sommaren 2019. Vi beräknar att den nya sjukvårdsbyggnaden och den gamla vårdcentralen kommer att vara inflyttningsbara första kvartalet 2022, säger Stefan Rindetoft, fastighetschef i Region Västmanland, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Sista ordet i frågan om det blir något sjukhusbygge har dock regionfullmäktige, som i april ska komma med besked. Planen är att sjukhusbyggnaden ska rymma singelrum för patienter, samordnad rehabilitering med Sala Kommun och ny rehabiliteringsbassäng, skriver Sveriges Radio P4 Västmanland.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev