Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusbygget i Helsingborg tog inte hänsyn till vården

Publicerad: 27 maj 2019, 12:00

De nuvarande lokalerna är från 1975. Vad som ska ersätta dem, och om det blir färdigt till 2027, är fortfarande oklart.

För små operationssalar, missad intensivvård och flera byggtekniska problem. Den nu stoppade miljardrenoveringen av Helsingborgs lasarett har kantats av komplikationer och är nu tillbaka på ruta ett.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion Skåne

– Vi tittar på vad det egentligen är vi ska göra på Helsingborgs sjukhus, säger Carola Joelsson, biträdande fastighetsdirektör i Region Skåne, till Helsingborgs Dagblad.

I tidningens granskning av sjukhusbygget framkommer bland annat att de planerade operationssalarna är för små, har för lågt i tak och dessutom är för mörka. Delar av den betongplatta som ligger under akuten behöver bilas upp för att möjliggöra ett byte av avlopp. Men någon alternativ plats för akutverksamheten finns inte. Dessutom behöver schakt för rör och ledningar göras större, vilket skulle ta plats från vårdutrymmerna.

Granskningen visar vidare att vårdpersonalen och vårdens behov haft ett mycket begränsat inflytande över byggplanerna. Detta trots att projektledarna redan i november 2014 efterlyst mer deltagande från verksamheten.

En revisionsrapport från september 2016 konstaterade vidare att det fanns en ”betydande förvirring” kring roller, ansvar, befogenheter och patientperspektiv. Dessutom ansågs det vara en stor risk att Skåne byggde fel lokaler, eller till och med fel sjukhus, eftersom det saknades en helhetsbild av regionens behov, skriver Helsingborgs Dagblad.

Den nya sjukhuschefen Harald Roos konstaterade, när han tillträdde 2018, att intensivvården inte heller fanns med i planeringen av operationsavdelningen och att den gamla sjukhusbyggnadens begränsningar gjorde det omöjligt att uppfylla sjukvårdens grundprinciper.

– Då kände jag: Slutresultatet blir inte bra, säger han till Helsingborgs Dagblad.

I mitten av mars 2019, fem år in i ombyggnationen, stoppade regionledningen den och i januari 2020 ska politikerna ta ställning till ett nytt förslag om hur sjukhuset ska se ut. Budgeten för ombyggnationen är 6,1 miljarder kronor och biträdande fastighetsdirektör Carola Joelsson uppger för tidningen att hon har svårt att säga om allt kommer att vara klart till det ursprungliga slutdatumet 2027, eftersom ingen egentligen vet vad som ska byggas.

Relaterat material

Miljarder till morgondagens sjukhusbyggen

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev