Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhuschef krävs på ursäkt efter polisanmälan mot läkare

Publicerad: 27 augusti 2009, 09:44

Hallands läkarförening vill att sjukhuschefen Kristina Wallentin på Sjukhuset i Varberg ber om ursäkt för att ha polisanmält en läkare.


Kristina Wallentin polisanmälde en läkare på sjukhuset för att ha gått in och läst i en avliden patients patientjournal. Att läkaren tittade i journalen berodde på att hon hade fått i uppdrag att skriva en avvikelserapport.

Thomas Zilling, läkare på kirurgkliniken och styrelseledamot i Hallands läkarförening, är mycket kritisk mot Kristina Wallentins agerande. Bland annat är han upprörd över att hon har hävdat att Landstinget Halland och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, uppmanade henne att anmäla. Det är ett falskt påstående, enligt företrädare för landstinget som lokaltidningen Hallands Nyheter har talat med.

– Det som hör till normalt hyfs är att man ber om ursäkt, och att man ber om ursäkt offentligt och erkänner att man har begått ett allvarligt fel. Sedan bör hon också överväga om hon kan sitta kvar på uppdraget efter det som hänt. Och polisanmälan ska man dra tillbaks, säger Thomas Zilling till Sveriges Radio Halland.

Kristina Wallentin kommenterade den hårda kritiken vid en presskonferens i dag, onsdag. Där stod hon fast vid att hon har gjort rätt.

– Det är inte från sjukhusläkarföreningen jag får mitt uppdrag, utan från landstingsledningen. De är de som kan avgöra min framtid och jag känner förtroende från dem. Vi är runt 1 350 medarbetare och självklart blir man ibland oense, sade hon enligt Hallands Nyheter.

Relaterat material

Sjukhuschef kritiseras för polisanmälan mot läkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev