Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhuschefer i Skåne får kraftiga löneförhöjningar

Publicerad: 2 augusti 2010, 13:24

En biträdande sjukhuschef på Skånes universitetssjukhus har fått sin lön höjd med 34 500 kronor i månaden. Flera andra chefer får också stora löneökningar.


Det är Sydsvenskan som har granskat hur toppchefernas löner förändrades i samband med att Universitetssjukhuset i Lund och Universitetssjukhuset Mas i Malmö slogs samman vid årsskiftet. Totalt har 21 toppchefer fått löneförhöjningar med i genomsnitt 20,9 procent, rapporterar tidningen.

Sjukhuschefen Bent Christensen har fått sin lön höjd med 16,5 procent och tjänar nu 120 000 kronor i månaden. Störst ekonomiskt lyft har den biträdande sjukhuschefen Thomas Ekström fått. Hans månadslön har höjts med 34 500 kronor till 90 000 kronor i månaden, vilket motsvarar en ökning med 62 procent.

Regionledningen och sjukhusledningen motiverar löneföhöjningarna med att det totala antalet chefstjänster bantades vid sammanslagningen, och att de berörda personerna har fått ökat ansvar. Att Thomas Ekström fick en särskilt stor löneförhöjning berodde på att de två andra biträdande sjukhuscheferna tjänade mer sedan tidigare.

Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, är kritisk till de höjda chefslönerna.

– Självklart ska vi ha konkurrenskraftiga löner för våra chefer, men om det finns utrymme för så här kraftiga höjningar borde alla som jobbar inom vården få del av pengarna, säger hon till Sydsvenskan.

Läs mer:

Chefernas löner (sammanställning hos Sydsvenskan)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev