Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhuschefer kritiserade anställd för rasismlarm

Publicerad: 27 februari 2009, 10:21

Sjukhuschefer kritiserade anställd för rasismlarm

Cheferna på Södertälje sjukhus har försökt att tysta den undersköterska som slog larm om rasism bland personalen. Det avslöjades i tv i går, fredag.


För en månad sedan var undersköterskan Peter Magnusson med i SVT-programmet Debatt och berättade om den rasism som han upplever finns bland personalen på Södertälje sjukhus intensivvårdsavdelning. Verksamhetschefen Kajsa Giesecke medverkade också och sade att hon var glad att frågan kom upp till diskussion.

Efter tv-programmet kallades Peter Magnusson till ett möte med Kajsa Giesecke och tre andra chefer på sjukhuset. Där utsattes han för hård kritik.

– Jag kan inte förstå varför man vänder sig till en sådan journalist som Janne Josefsson och sticker kniven i ryggen på mig. Gå vidare, för guds skull, men varför till media? Jag vill ha en förklaring, säger en av cheferna på Peter Magnussons egen bandinspelning från mötet.

Cheferna pressade Peter Magnusson under flera timmar och frågade bland annat om han hade lämnat ut namn på sina medarbetare till medierna. Deras agerande kan vara ett brott mot meddelarfriheten som regleras i tryckfrihetsförordningen.

Händelserna på Södertälje sjukhus diskuterades på nytt i Debatt i går, torsdag. Bland dem som fördömde chefernas agerande fanns socialminister Göran Hägglund (kd).

– Ska vi kunna utveckla vården måste vi ha en sådan öppenhet att vi tål den här diskussionen, sade han.

Birgitta Rydberg (fp), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, lovade att alla chefer inom landstinget ska utbildas om vad meddelarfriheten innebär.

Kajsa Giesecke var inbjuden till gårdagens Debatt men valde att inte medverka.

Se programmet:

Debatt 26/2 (på SVT:s webbplats)

Relaterat material

Rasismanklagelser mot sjukhusanställda i Södertälje

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev