Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusdirektören som har <BR>fått 600 000 i bonus

Publicerad: 22 november 2005, 13:47

Klara målen och du får 285 000 kronor. Carola Lemne är förmodligen Sveriges enda sjukhusdirektör i offentlig tjänst som har prestationsbaserad lön.


Det gick bra för Danderyds sjukhus under 2004. Sjukhuset gjorde ett överskott på drygt 24 miljoner och andelen patienter som återinlades efter behandling var låg. För Carola Lemne, som såvitt Dagens Medicin har fått fram är landets enda sjukhusdirektör i offentlig tjänst med prestationsbaserad lön, innebar det 200 000 kronor extra på lönekontot.

- Förra året var ett bra år då vi lyckades med mycket. Min ersättning bestäms utifrån de mål som styrelsen satt upp, ibland blir det mer och ibland blir det mindre, säger Carola Lemne, vd för Danderyds sjukhus som är ett aktiebolag helägt av Stockholms läns landsting.

Sedan Carola Lemne tillträdde som vd för sjukhuset i augusti år 2000 har hon fått sammanlagt 602 000 kronor i bonus. Bonusen för 2005 bestäms i februari 2006. Som mest kan hon få 20 procent av den fasta årslönen och med årets månadslön som är 119 000 kronor kan hon få maximalt 285 000 kronor för 2005.

Bonus bestäms av fyra mål Det är styrelsen för Danderyds sjukhus som reglerar den prestationsbaserade delen av Carola Lemnes lön. Ordföranden Nils-Fredrik Nyblaeus tycker att en rörlig lönedel är viktig för att öka den anställdes prestationer.

- Vare sig man arbetar i en fabrik eller är företagsledare så är det en extra sporre att belönas ekonomiskt när man når mål. Det borde vara fler inom landstinget som har prestationsbaserad lön, säger han.

På vilket sätt har styrelsen verkat för att övriga anställda på sjukhuset ska ha möjlighet att få bonus?

- Vi har inte haft så stort fokus på det. Det tar lång tid att ändra på system som funnits i landstinget sedan urminnes tider, bland annat kollektivavtalen är ett hinder.

Carola Lemnes bonus bestäms av hur väl hon uppfyllt mål inom de fyra områdena patientmål, medarbetarmål, ekonomiska mål och ledarorienterade mål. Patientmål kan exempelvis handla om hur snabbt en patient får vård medan ett av medarbetarmålen är att sjukfrånvaron ska minska. Kostnadsutvecklingen i förhållande till kvaliteten är exempel på ett ekonomiskt mål, medan ledarorienterade mål bland annat innefattar hur Danderyds sjukhus klarar att integrera landstingets rehabiliteringsverksamhet, som sjukhuset ansvarar för.

Carola Lemne anser inte att bonuslönen lockar henne att sätta den egna vinningen före sjukhusets bästa.

Men om du minskar personalen och därmed kostnaderna kan du väl öka din bonus?

- Så enkelt är det inte. Om vi säger upp personal så mår personalen sämre och då når jag inte de medarbetarmål som styrelsen satt upp, vilket skulle minska min rörliga lön.

På vilket sätt gör den rörliga lönen att du gör ett bättre jobb?

- Det är inte så att jag tänker på det varje dag, men det finns i bakhuvudet och får en att tänja sig det där lilla extra, även om det inte rör sig om så stora belopp. Man begär tuffa saker av sjukvården och jag skulle gärna hitta system för att extra prestationer skulle märkas i plånboken hos alla anställda.

"Svårt att få till ett rättvist system" Enligt Göran Stiernstedt, biträdande landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, är Carola Lemne ensam bland sjukhusdirektörerna i Stockholm om att ha prestationsbaserad lön. Den knappa handfull direktörer som tidigare haft prestationslön har slutat.

- Det finns inga planer på att införa detta för fler. Det är otroligt svårt att få till ett rättvist system med resultat som är mätbara. Och våra löner är ju ändå höga och konkurrenskraftiga, säger Göran Stiernstedt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev