Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusfarmaceuter vill ha mer inflytande

Publicerad: 20 maj 2014, 05:30

Europas sjukhusfarmaceuter har enats om en gemensam vision för framtidens kliniska farmaceuter.


– Vi har en del att jobba på, säger Sari Frigård, en av de svenska delegaterna.

Sari Frigård är ordförande i sjukvårdsfarmacisektionen inom Apotekarsocieteten och jobbar till vardags på säljsidan inom Apoteket AB. Tillsammans med en landstingsanställd kollega åkte hon till Bryssel och European summit on hospital pharmacy, arrangerat av europeiska organisationen EAHP.

De kom hem med ett gemensamt dokument, ett europeiskt ställningstagande för professionen, som stakar ut målen för Europas kliniska farmaceuter på 44 punkter.

– Nu kommer det viktiga jobbet, att implementera det här. Generellt sett ligger vi ganska bra till på många punkter men det finns en del att arbeta på, säger Sari Frigård till Dagens Apotek.

Några av målen är: att varje sjukhus ska ha en klinisk farmaceut med huvudansvar för läkemedel och läkemedelsanvändningen, att kliniska farmaceuter ska involveras i vården av alla patienter, att kliniska farmaceuter ska fullt ut ta del i beslut inklusive rådgivning, införande och övervakning av läkemedelsbehandling samt att patientjournaler ska vara tillgängliga för de kliniska farmaceuterna.

– Det anställs ju många fler kliniska farmaceuter i dag, så landstingen är med på båten. Men vi är inte ute överallt inom sjukhusvården. Vi är på god väg, men vi är inte en självklar del av patientvårdsteamen, säger Sari Frigård.

Hon ser också ett stort behov att få fler kliniska farmaceuter involverade i att titta på de förskrivningar som görs.

– Vi vet ju att det är jättemycket som görs fel och att många inläggningar av geriatriska patienter beror på läkemedelsproblem.

En annan fråga som Sari Frigård anser kräver uppmärksamhet i Sverige är själva definitionen av sjukhusfarmaci.

– Vad är det och vad behöver man för vidareutbildning? I grundutbildningarna till apotekare och receptarie så läser man inte mycket om sjukhusfarmaci över huvud taget. Det tycker vi skulle behövas, säger hon.

Nästa steg för att ta det gemensamma europeiska dokumentet vidare är att ta upp frågorna i sektionens styrelse inom Apotekarsocieteten och sedan vidare ut i organisationen.

– Sen handlar det om att bedriva lobbyverksamhet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev