Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusfysiker i Lund får EU-pris i utbildning

Publicerad: 17 mars 2005, 20:51

En grupp sjukhusfysiker vid Universitetssjukhuset i Lund har i hård konkurrens fått det första Leonardo da Vinci-priset, ett europeiskt pris som belönar projekt inom praktisk yrkesrelaterad undervisning. Priset delades ut till de tre bästa av 4000 europeiska projekt.


Universitetssjukhuset i Lund har samarbetat med Lunds universitet och andra sjukhus och universitet i Frankrike, Italien och Storbritannien för att ta fram ett kvalificerat IT-baserat utbildningsprogram för sjukhusfysiker. Programmet, som heter European Medical Imaging Technology Training, EMIT, är enligt Da Vinci-juryns motivering "unikt i dess nyskapande, bredd och djup".

Målet med EMIT-projektet har varit att ta fram ett undervisningsprogram som kan användas i hela EU för att säkra kompetensen hos sjukhusfysiker så att den når den standard som krävs enligt EU:s regelverk.

Programmet kan användas för utbildning i diagnostisk radiologi, radioterapi, nukleärmedicin, magnetresonanstomtografi och ultraljud. Allt undervisningsmaterial finns redan tillgängligt via internet och används i 70 länder.

Enligt Sven-Erik Strand, professor i medicinsk strålningsfysik vid Lunds universitet, kommer undervisningsprogrammet att fortsätta spridas internationellt, bland annat har både Kina och Japan visat intresse.

Leonardo da Vinci är EU:s program för yrkesutbildning. Det har tillkommit för att främja utvecklingen av livslångt lärande och för att stimulera till samarbete inom gemenskapen bland aktörerna inom yrkesutbildningsområdet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev