Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusläkare får sommarjobb på vårdcentral

Publicerad: 7 juni 2007, 09:42

Vårdcentralen i Båstad hotas av akut läkarbrist i sommar. Nu vill primärvården i Region Skåne få sjukhusläkare att knäcka extra på vårdcentralen under semestern.


Sommarsemestrarna är ofta en tuff prövning för vårdcentraler med dålig läkarbemanning. På vissa håll löser man sommarveckorna genom att täcka upp med hyrläkare, andra väljer helt enkelt att slå igen dörrarna under några veckor.

Men i Region Skåne planerar man nu ett annorlunda grepp. På grund av läkare som ska pensioneras och semestrar som måste tas ut kommer det att saknas två läkare på vårdcentralen i Båstad i sommar. Samtidigt kommer turisterna att strömma till Båstad och därmed öka trycket på vårdcentralen.

– Vi kan inte skruva ner verksamheten. På sommaren växer befolkningen till det femdubbla, säger Bjarne Jensen, chef för primärvården i nordvästra Skåne.

Enligt Bjarne Jensen har man varit beredd att ta in hyrläkare på vårdcentralen. Men det gick inte att få tag i tillräckligt kvalificerad personal den vägen.

Erbjuds extra ersättning
Nästa steg var att erbjuda läkare på andra vårdcentraler en extra ersättning om de kunde tänka sig att skjuta på semestern och hoppa in och arbeta i Båstad. Intresset har varit svalt och därför har man nu beslutat att försöka locka över regionens egna sjukhusläkare till vårdcentralen under sommaren.

– Vi har inte gjort det här tidigare. Men jag tror att det kan finnas sjukhusläkare som kan tänka sig att rycka in ett par veckor, säger Bjarne Jensen.

Förra veckan skickades en förfrågan ut till de läkare som arbetar på sjukhusen i Ängelholm och Helsingborg. Erbjudandet innebär extra ersättning för de sjukhusläkare som väljer att skjuta på sin semester för att arbeta på vårdcentralen i Båstad. Förutom den vanliga lönen får läkarna ett påslag på ytterligare 50 procent. Samma erbjudande gäller för primärvårdsläkarna.

– Det här kan ju vara en möjlighet för de läkare som ändå har tänkt att plocka ut jourkomp för att jobba extra på andra håll. Nu kan de tjäna extra pengar och ändå jobba kvar i Skåne. Och för oss blir det billigare än att ta in hyrläkare, säger Bjarne Jensen.

Men kan man ersätta en allmänläkare med en sjukhusläkare som har en helt annan specialitet?

– Nej, det är klart att det kan bli problem. En ortopedkirurg eller en ögonläkare kan vi inte sätta in på vårdcentralen. Men kanske en infektionsläkare, internmedicinare eller geriatriker med bred erfarenhet.

Har några sjukhusläkare visat intresse ännu?

– Vi har faktiskt två som har hört av sig. Men ingenting är klart ännu.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev