Nyheter
Sjukhusläkare kräver att etikavtalet förhandlas om
Publicerad: 4 april 2006, 12:16
Sjukhusläkarföreningen vill riva upp etikavtalet som reglerar kontakterna mellan läkemedelsindustrin och läkarkåren. De ansvariga för avtalet håller med om att en revidering måste göras.
I en motion till Sjukhusläkarföreningens fullmäktigemöte som hålls på fredag, den 7 april, föreslås att det avtal som slöts mellan Sveriges Kommuner och Landsting, Läkarförbundet och Läkemedelsindustriföreningen, Lif, för drygt ett år sedan ska revideras. Sjukhusläkarföreningens styrelse stöder motionen och har redan skickat den vidare för att tas upp vid Läkarförbundets fullmäktigemöte i juni.
Avtalet, eller överenskommelsen, reglerar hur kontakter mellan läkemedelsföretag och medarbetare i den offentliga hälso- och sjukvården ska se ut, och det är vissa delar i det avtalet som Sjukhusläkarföreningen kritiserar. Föreningen vänder sig bland annat mot att inbjudningar från läkemedelsindustrin endast får gå till verksamhetschefer och inte till individuella läkare, samt förbudet mot enskilda möten mellan läkare och representanter för läkemedelsindustrin.
Får medhåll från samtliga parter Sjukhusläkarföreningen har verkat för en utvärdering av avtalet det senaste halvåret. Anledningen är att man anser att läkarnas fortbildning hotas.
- Ända sedan avtalet skrevs har vi haft vissa farhågor, att det kan vara till nackdel vad gäller läkares fortbildning. Det finns saker i avtalet som gör det onödigt komplicerat, säger Marie Wedin, Sjukhusläkarföreningens ordförande.
- Bland annat handlar det om att det inte får förekomma några läkemedelsdemonstrationer vid vetenskapliga sammankomster. Och att läkare inte får träffa läkemedelsindustrin ensamma, bara i grupp. Det kan ju finnas avdelningar där det bara finns en läkare som sysslar med ett visst område, säger Marie Wedin.
Och Sjukhusläkarföreningen får ett visst medhåll från samtliga parter som är ansvariga för avtalet.
- Alla är nog ganska överens om att överenskommelsen inte blev helt perfekt från början, säger Bodil Ericsson, som arbetar med läkemedelsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.
Richard Bergström, vd för Lif, uttrycker också ett missnöje.
- Vi är inte nöjda med de administrativa formerna för överenskommelsen. Nuförtiden kan våra medlemsföretag inte ens skicka en kopia på inbjudningar till läkarna. Allt ska gå genom verksamhetscheferna och det finns en risk för att mycket hamnar i papperskorgen, säger han.
Vill invänta utvärderingen Även från Läkarförbundets sida håller man med om att överenskommelsen inte är helt lyckad i alla avseenden.
- Vi vet att det finns en del problem. Och eftersom det är en gemensam syn från alla inblandade parter så jag ser inga större problem med att komma till rätta med detta, säger Eva Nilsson Bågenholm, Läkarförbundets ordförande.
En utvärdering av etikavtalets konsekvenser är på väg, i form av en enkätundersökning till läkare över hela landet, och beräknas vara färdig någon gång under våren. Läkarförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting och Lif vill invänta resultatet av den innan man gör några ingrepp i gällande överenskommelse. Men Marie Wedin är redan nu övertygad om att överenskommelsen har påverkat läkarnas fortbildningsmöjligheter negativt.
- Om utvärderingen visar att överenskommelsen inte haft några negativa effekter så är det väl bra. Men jag tror inte det, det finns för många nackdelar med nuvarande avtal, och det är dom vi vill revidera, säger Marie Wedin.