Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusledning stöttas av flera fack i konflikten

Publicerad: 7 december 2005, 09:30

Vårdförbundet vid Karolinska universitetssjukhuset är mycket kritiskt till det opinionsarbete som bedrivs av läkare vid Radiumhemmet.


- Vi har försökt hålla oss neutrala i konflikten på Radiumhemmet. Men den bild som media givit av hur dåligt det fungerar på Radiumhemmet är faktiskt verksamhetschef Ulrik Ringborgs ansvar, säger Kristina Yxmark, ordförande för Vårdförbundet på Karolinska.

Enligt henne ställer sig majoriteten av Vårdförbundets medlemmar vid Karolinska universitetssjukhuset sig inte bakom kritiken mot divisionschef Svante Baehrendtz. Hon betonar att Vårdförbundet stödjer sjukhusledningen när det gäller uppmaningen att inte lösa problem genom upprop och listor.

- Att hänga ut divisionschefen i tidningar och pressa våra medlemmar att skriva på listor, det löser inga problem, säger Kristina Yxmark.

Hon betonar att det sparbeting som hela sjukhuset har måste lösas av verksamhetscheferna.

När de båda huvudpersonerna i konflikten, Svante Baehrendtz och Ulrik Ringborg, beskriver vad som har hänt är det tydligt att de har svårt att förstå varandra.

Ger olika bilder av konflikten  Bakgrunden är att Ulrik Ringborg i torsdags, den 1 december, tvingades lämna posten som chef för Radiumhemmet. Händelsen föregicks av ett utspel från en grupp av hans anställda. Utspelet handlade om att Svante Baehrendtz, Ulrik Ringborgs chef, borde avgå, se artikel på sidan 11.

Medan Svante Baehrendtz beskriver konflikten som en förtroendekonflikt där Ulrik Ringborg undergrävt ledningens förtroende genom att inte rätta uppenbara felaktigheter, anser Ulrik Ringborg att han agerat med verksamhetens bästa för sina ögon. Han anser sig inte ha underblåst någon kritik av ledningen.

Också Kommunals fackliga ledning vid Karolinska stöder Svante Baehrendtz och sjukhusledningen.

- Det är bara 20 procent av dem som jobbar på divisionen som har skrivit på listan med krav att Ulrik Ringborg ska få vara kvar, de flesta av dem är läkare, säger Daniel Minton, ordförande för Kommunal-Huddinge-Karolinska.

Han betonar att divisionen är mycket större än Radiumhemmet.

- Men det är på Radiumhemmet de har problem och det har de haft i många år. Som vi ser det har det ingenting med sammanslagningen av sjukhusen eller med Svante Baehrendtz att göra, säger Daniel Minton.

Han välkomnar en ny ledning för Radiumhemmet.

- Jag tror att det måste till en förändring och jag förstår att sjukhusledningen som ett första led i den förändringen tar bort Ulrik Ringborg, säger han.

Läkarfacket har inte tagit ställning  Pia Ögren, ordförande för SKTF vid Karolinska, är oroad för att hennes medlemmar hamnar i kläm i konflikten. Deras inställning varierar. Pia Ögren betonar att SKTF ska företräda alla medlemmar.

- Från SKTF har vi sagt att vi inte har någon misstro mot Svante Baehrendtz. Tvärtom tycker jag att vi äntligen har fått en divisionschef som vi kan ha en dialog med och som synliggör våra medlemmar, säger Pia Ögren men medger att hon blev chockad av att Ulrik Ringborg blev avsatt.

Läkarföreningen vid sjukhuset har hittills inte tagit ställning i konflikten, men uttrycker sin förvåning över att sjukhusledningen valt att avsätta Ulrik Ringborg.

- Vi avvaktar utvecklingen, säger sektionsordförande Anders Wennerberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev