Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhuspersonal sparkas efter smygtitt i popstjärnas journal

Publicerad: 18 mars 2008, 12:25

Minst 13 personer får sparken från The UCLA Medical Center i USA. Detta efter att ha smygtittat i popstjärnan Britney Spears patientjournal.


I februari i år vårdades Britney Spears på sjukhusets psykiatriska klinik. Nu står det klart att 13 anställda kommer att förlora jobbet efter att utan behörighet ha tagit del av popstjärnans journaluppgifter.

Ytterligare sex personer är avstängda och för sex läkare väntar disciplinära åtgärder, skriver Los Angeles Times.

Ansvariga chefer på sjukhuset uttrycker förvåning över det uppenbarligen mycket stora intresset bland personalen för just Britney Spears.

– Vi behandlar kändisar här hela tiden, men har aldrig sådana här problem med någon annan. Jag vet inte vad det är för speciellt med just den här personen, säger sjukhusets personaldirektör, Jeri Simpson, till tidningen.

Även i Sverige har det förekommit att vårdpersonal har straffats med disciplinära åtgärder efter att obehörigt ha läst kända personers patientjournaler.

Mest uppmärksammat är fallet med utrikesminister Anna Lindhs journal efter att hon knivskurits till döds i september 2003. Då dömdes en anställd vid Karolinska universitetssjukhuset till böter för att ha tjuvläst journalen.

Efter att statsrådet Leif Blomberg 1998 avlidit vid Sahlgrenska universitetssjukhuset framkom att ett 20-tal personer som inte var inblandade i vården av honom ändå hade läst hans journal.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev