Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusröntgen läggs inte ut på entreprenad i Stockholm

Publicerad: 7 juni 2007, 11:34

Stockholms läns landsting kommer inte att göra någon upphandling av röntgenverksamhet på sjukhus under året. Även Blekingesjukhuset har stoppat planerna på att lägga ut röntgen på entreprenad.


Stockholms läns landsting har tidigare i år aviserat att röntgenverksamhet på sjukhusen kan komma att konkurrensutsättas. Men landstingsledningen har ändrat inriktning och kommer enbart att göra nya upphandlingar av röntgen inom öppenvården.

– Vi har inte tillräckligt på fötterna för att lägga ut röntgenverksamheten inom slutenvården på entreprenad. Det måste i så fall finnas ett mervärde i att göra det. I dag har vi inte tillräckligt underlag för att fatta beslut om detta. Men jag utesluter inte att det kan bli aktuellt senare, säger Birgitta Rydberg (fp), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Även vid Blekingesjukhuset i Karlskrona har idén att upphandla röntgen till sjukhuset stoppats.

– Landstingsstyrelsen har nyligen skrinlagt de planerna, säger Gilda Johansson, sjukhusdirektör vid Blekingesjukhuset.

Flera landsting har, eller planerar, att lägga ut delar av granskningen av röntgen på externa entreprenörer. Bilderna ska granskas via datalänk av röntgenläkare utanför det egna sjukhuset. Bristen på röntgenläkare är en av orsakerna till att den nya tekniken anlitas, främst som en lösning då den egna röntgenverksamheten är pressad.

Landstinget i Östergötland har nyligen träffat avtal med Capio ­Diagnostik som ska ta över en mindre del av granskningen av röntgenbilderna från sjukhusen i Motala, Linköping och Norrköping på distans. Region Skåne och Västra Götalandsregionen förbereder liknande projekt.

Beslutet överklagades
Region Skåne kommer troligen att lägga ut såväl undersökningar som granskningar från all mammografiscreening på entreprenad. En upphandling angående detta stoppades tidigare i våras sedan två företag överklagat Region Skånes beslut om att anlita Capio Diagnostik.

– Vi får vässa våra krav i nästa upphandlingsvända, säger Therese Petersson, inköpare på Material administration, MA, i Region Skåne.

Även Landstinget Blekinge, liksom Landstinget i Uppsala län, har beslutat att upphandla mammografiscreeningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev