onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukhusspecialister heta på uthyrningsmarknaden

Publicerad: 20 juni 2006, 11:39

Att jobba extra som hyrläkare har varit vanligast bland allmänläkare. Men nu talar flera större bemanningsföretag om en kraftigt ökad efterfrågan på sjukhusspecialister.


- Det har varit en otrolig förändring under det senaste året. Landstingen vill hyra in kirurger, orto-peder, reuma-tologer, kardiologer, barnmedicinare, neurologer, ja egent-ligen finns det en efterfrågan på i stort sett alla sjukhusspecialister, säger Maria Albinsson, kontorschef för Adecco Läkarbemanning, som i genomsnitt hyr ut cirka 25 läkare per vecka.

Dagens Medicin har talat med ett flertal av de bemanningsföretag som är störst inom uthyrning av läkare. Bilden som de ger när det gäller primär-vården är entydig, uthyrningen är kraftigt på väg uppåt. När det gäller sjukhusläkare är det inte lika tydligt, en majoritet av före-tagen känner av en ökad efterfrågan från landstingen men för en mindre andel har efterfrågan legat still under den senaste tiden.

Många har sökt sig utomlands  Adecco har, precis som en mängd andra företag, fler förfrågningar om sjukhusläkare än vad företaget klarar av att leverera. Orsaken till att uthyrarna har svårt att få tag på läkare är flera. Under 2004 minskade landstingen sin inhyrning kraftigt. Även om hyrmarknaden vände uppåt i fjol, se Dagens Medicin nr 8/06, fick nedgången många svenska sjukhusläkare att vänja sig vid att det inte finns uppdrag i Sverige. Läkarna har därför sökt sig utomlands, främst till Norge. Ett annat problem är att sjukhusläkare ofta är bundna till mer komplicerade scheman än allmänläkare, vilket gör det svårare för dem att jobba extra med kort varsel.

Flera inom bemanningsbranschen tror att det uppluckrade stoppet mot att ta in hyrläkare i många landsting är en viktig förklaring till att sjukhusspecialisterna åter blivit heta efter några iskalla år.

En annan faktor bakom den ökade efterfrågan är vårdgarantin. För att klara behandlingstiderna inom garantin har ett antal landsting plockat in extra kapacitet via be-mannings-före-tagen.  - Vi har kortat köerna till knä- och höftledsoperationer och har hyrt in ett antal ortopeder för att klara det. När det gäller övriga specialiteter har vi inte haft något ökat behov, säger Barbro Holmqvist, personalchef inom division opererande specialiteter i Norrbottens läns landsting.

Förfrågan om nya specialiteter  Ulla Tansen, vd för Rent a doctor, som hyr ut cirka 100 läkare per vecka, håller med om att vårdgarantin kan ha bidragit till att öka efterfrågan på sjukhusspecialister. Företaget har under den senaste tiden fått förfrågningar om specialister som det inte hyrt ut tidigare.  - Gynekologer och ortopeder är två av de nya specialiteter som vi fått efterfrågan på, men det handlar inte om någon jättelik omfattning, säger Ulla Tansen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev