tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuklövern genstämmer Apotekstjänst

Publicerad: 23 april 2014, 07:00

Sjuklövern gör en gemensam genstämning mot Apotekstjänst AB, som tidigare har stämt vardera landsting på mångmiljonbelopp.


Redan tidigare har de sju landstingen i Mellansverige som ingår i den så kallade Sjuklövern bestridit de stämningsansökningar som Apotekstjänst AB gjort mot varje enskilt landsting. Nu kräver de i stället Apotekstjänst på pengar.

Sjuklövern yrkar att tingsrätten ska förpliktiga Apotekstjänst att betala tillbaka 3 881 354 kronor exklusive moms. Minst. Beloppet justeras uppåt för varje månad. Det avser pengar som landstingen motvilligt har gått med på att betala till Apotekstjänst efter att företaget hotat med att annars avbryta sina dosleveranser.

Apotekstjänst krävde nämligen tilläggspengar eftersom företaget ansåg att uppdraget visade sig vara mer omfattande än vad som framgått vid upphandlingen. Sjuklövern håller inte med i sakfrågan, men valde att under protest betala ändå eftersom landstingen har en lagstadgad skyldighet att tillhandahålla dosläkemedel. Men Sjuklövern har förbehållit sig rätten att kräva pengarna tillbaka, och nu gör de det i samband med det ärende som redan tagits till rätten.

Apotekstjänst har tidigare stämt Sjuklövern på stora belopp, för att de, enligt företaget, har brutit mot lagen om offentlig upphandling. Pengarna som företaget kräver har sin bakgrund i att Apotekstjänst anser att landstingen felaktigt tagit fram ett ettårigt avtal, i stället för ett tvåårigt som avsett från början. Detta efter en inflammerad upphandling som vanns av ett nollbudande Svensk Dos, men överklagades av Apotekstjänst som fick rätt.

Den kommande rättegången sker i Uppsala tingsrätt sedan Högsta domstolen förenat Apotekstjänst stämningsansökningar till ett mål.

Relaterat material

Sjuklövern bestrider dosstämning

Apotekstjänst stämmer landsting på miljoner

Ivo kräver landstingen på svar om dos

Extrapengar till domstol

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev