Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjuksköterska brinner för etik

Publicerad: 26 november 2008, 10:36

Maria Andersson, intensivvårdssjuksköterska vid Centralsjukhuset i Karlstad, ägnar en dag i veckan åt att diskutera etik.


Behöver man tala om etik?
– Etik är lätt att tala om när det gäller exempelvis prioriteringar, men många tycker att etik är abstrakt och svårt att tillämpa i vardagen. Där kommer jag in och ser till att diskussionen hålls levande. I dag, när man har mer att göra på mindre tid, är det viktigt att bli påmind om patienten i sängen.

Varför driver du etikarbetet?
– I mitt jobb på intensiven började jag intressera mig för etiken i vården. Sedan såg jag att Stockholms universitet hade en kurs i klinisk etik. Jag gick den och startade sedan arbetet här. I dag avsätter jag en arbetsdag i veckan för att hålla de etiska diskussionerna i gång. Jag har fått mycket positiv respons på det arbete jag gör här från både kollegor, chefer och sjukhusledning.

Hur går arbetet till?

– Jag ser dagligen i mitt arbete på intensiven olika etiska problem, saker som är viktiga för patienten men som man lätt tappar bort. Exempelvis att man lovar att komma tillbaka och titta till en patient men sen inte gör det. Vi brukar ha diskussioner på olika teman. Jag brukar också åka runt och föreläsa om hur man aktivt arbetar med etik. Får jag svåra etiska frågor tar jag upp dem med Värmlands läns etikgrupp, som jag ingår i.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev