tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska debuterar som författare

Publicerad: 9 augusti 2019, 10:20

Susanne Brijker har hämtat inspiration från jobbet som sjuksköterska till romanen ”Mannen som hyrde en familj”.

Hallå där, Susanne Brijker! Du jobbar till vardags inom hemsjukvården i Stockholm och har skrivit en roman om strokedrabbade Gustav, 83 år, som hyr en familj.


Har du hämtat inspiration från jobbet till handlingen?

– Absolut, jag jobbade själv under studietiden som undersköterska på ett äldreboende. Och jag har blivit mycket inspirerad till själva idén under diskussioner med kollegor som jobbar på en palliativ avdelning. Enligt dem händer det att anhöriga inte kommer till föräldrarnas dödsbädd. Det kan bero på att det har varit stora konflikter inom familjen, eller så enkelt som att anhöriga har bränt ut sig under vårdprocessen. I sådana fall handlar det framför allt om cancerpatienter. Så det behöver inte vara mer avancerat än så, men visst undrar man lite grann...

Hur hinner du jobba som sjuksköterska och samtidigt skriva romaner?

– Jag har valt att periodvis gå ned i arbetstid. I mitt nuvarande jobb är jag teamledare för all nattpersonal, vilket innebär att jag jobbar 60 procent kliniskt och ytterligare 16 procent med administration. När jag enbart jobbade som nattsjuksköterska jobbade jag långa pass två–tre nätter i veckan och kunde skriva under de andra dagarna. Och när jag jobbade helg, så kunde jag ägna hela arbetsveckan efter till att skriva. Men för att bli helt klar med manuset till ”Mannen som hyrde en familj” fick jag pussla ihop arbetstider och försöka byta pass med kollegor.

Hur känns det att kollegorna ska läsa boken?

– Det känns jätteroligt! Jag hoppas att alla medicinska saker stämmer hundraprocentigt. Gustav blir efter stroken halvsidesförlamad och sluddrar bara lite grann. Det finns så många olika sätt att få en stroke, så jag tror att det fungerar. Mina kollegor har följt mitt skrivande ända sedan jag började skriva 2012. Hittills har jag skrivit fantasy och tre barn- och ungdomsböcker som inte är utgivna. Jag tror nog att mina kollegor kan få inspiration till att själva börja skriva.

Har du fler böcker på gång?

– Ja, två till är redan på gång. De är bägge på samma tema, det vill säga vad som egentligen är en familj. Jag hoppas få en till roman utgiven inom ett år, förhoppningsvis till julen 2020. Men det beror förstås på hur lång tid det tar att skriva.

Susanne Brijkers roman ”Mannen som hyrde en familj” kommer ut i september.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev