onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska dömd för journalintrång

Publicerad: 25 april 2014, 11:10

En sjuksköterska i Region Halland har vid 33 olika tillfällen öppnat och läst åtta olika personers journaler, något hon inte hade rätt till. Nu döms hon för brottet.


Intrången skedde mellan december 2012 och september i fjol. Bland annat läste kvinnan sin egen brors journaler, skriver Hallands Nyheter.

Hon har tidigare förlorat jobbet och nu döms hon till dagsböter för dataintrång. Kvinnan nekar till anklagelserna och menar att hon behövde uppgifterna i sitt arbete. Hon uppger även att hon inte fått information om vilka lagar och regler som finns.

Tingsrätten tror inte på att kvinnan, som arbetat som sjuksköterska sedan 70-talet, har så stor okunskap runt patientdatalagen som hon uppger, och slår fast att hon begått ett brott.

Tommy Rydberg (FP), landstingspolitiker i Region Halland, motionerade nyligen om ett bättre system för att kontrollera intrång i patientjournaler. Har själv varit med om att en anställd på en vårdcentral i Halland olovligen varit inne på hans journal.

– De här fallen är bara toppen av ett isberg. Sannolikt sker fler intrång än man någonsin hittat, säger han till Dagens Medicin.

Hans motion blev dock avslagen då patienter i hela landet snart kommer kunna se sina journaler på nätet. Patienterna kommer då själva kunna se vilka som loggat in och läst deras journaler, vilket ska öka säkerheten.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev