Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska får behålla legitimation

Publicerad: 25 april 2006, 12:41

Sjuksköterskan som dömts för vållande till annans död av HD får behålla sin legitimation. Socialstyrelsen har inga planer på att agera för att den ska dras in.


När legitimerad sjukvårdspersonal döms för allvarligare brott har domstolarna en skyldighet att underrätta Socialstyrelsen om detta. Myndigheten ska då kunna utreda om det är lämpligt att personen ifråga ska behålla sin yrkeslegitimation, med hänsyn till det brott som begåtts. Bland de brott som ska rapporteras är de som rör "brott mot liv och hälsa".

Men Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping kommer inte att ifrågasätta behörigheten för den sjuksköterska som nu dömts av HD.

- Vi har gjort en lex Maria-utredning i det här fallet och kan det så pass väl att vi inte tycker att det finns någon anledning att gå vidare med det. Det är något som vi redan har bestämt, säger Björn Forsberg, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.

Fallet redan uppmärksammat  Lex Maria-anmälan om misstaget vid barn- och ungdomskliniken på Länssjukhuset i Kalmar kom in till Socialstyrelsen i Jönköping den 6 juni 2002. Redan veckan före hade åklagaren Carina Maxson uppmärksammat fallet och inlett en förundersökning.

Eftersom det straffrättsliga systemet står över det disciplinära kunde Socialstyrelsen då inte göra någon anmälan av händelsen till HSAN.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev