Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sjuksköterska fick läkarlegitimation

Publicerad: 4 Juni 2008, 08:29

Något gick galet när sjuksköterskan Josefin Jönsson fick sin legitimation av Socialstyrelsen. Plötsligt hade hon blivit läkare.


När den nyutexaminerade sjuksköterskan Josefin Jönsson öppnade brevet från Socialstyrelsen trodde hon inte sina ögon. I stället för att innehålla en sjuksköterskelegitimation – bekräftades i brevet  att hon nu var tillräckligt kompetent att arbeta som läkare.

– ”Härmed intygas att…”. Klart att jag blev förvånad. Jag hade till och med fått en förskrivarkod, säger Josefin Jönsson som arbetar på avdelning fem på Universitetssjukhuset i Lund.

– Det blev en del skratt här på avdelningen. Folk har dessutom haft roligt åt att Socialstyrelsen som brukar slå oss i vården på fingrarna för allt möjligt själva kan göra ett sådant här misstag.

Och på Socialstyrelsen erkänner man utan omsvep sitt misstag.

– Det är den mänskliga faktorn helt enkelt. Det är bara att beklaga. Handläggaren väljer vilken legitimation som ska utfärdas och någon ytterligare kontroll görs inte. I det här fallet har koden för läkare valts i stället för sjuksköterska, säger Johan Carlson, chef för tillsynsavdelningen på Social­styrelsen.

”Vi är ändå ganska träffsäkra”
Enligt honom händer liknande misstag ”någon gång per år”.

– Med tanke på att vi utfärdar runt 19 000 legitimationer per år så är vi ändå ganska träffsäkra, tycker jag. Men självfallet är det ändå inte bra när det väl inträffar.

Socialstyrelsen ska nu försöka skapa ett system som förhindrar liknande misstag i framtiden, berättar Johan Carlson.

– Det bästa vore ett datasystem som känner av när något blir fel, även om det inte är så enkelt som det låter. Det här visar ju också att den inriktning vi har för vården är rätt, att man i möjligaste mån ska bygga system som skyddar mot mänskliga fel.

I Lund har man haft lite roligt åt er felaktiga knapptryckning.

– Ha ha… det kan jag gott tänka mig. Men det bjuder vi på

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev