Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska förgrep sig sexuellt på tidigare patient

Publicerad: 21 november 2014, 15:19

Den manliga sjuksköterskan träffade henne på sitt arbete där hon vårdades efter ett självmordsförsök. Nu är han dömd till fängelse för sexuellt ofredande.


Sjuksköterskan, en man i 60-årsåldern, träffade den då 16-åriga flickan genom i sitt arbete inom psykiatrin i östra Sverige. Hon fick där vård för sitt självskadebeteende och ett tidigare självmordsförsök. Efter att hon i början av 2013 skrevs ut erbjöd sig sjuksköterskan och hans fru att bli hennes familjehem. Trots att sjuksköterskans chef ansåg det olämpligt blev det så.

Enligt tingsrättsdomen ska sjuksköterskan, både före och under familjehemstiden, flera gånger ha tagit på flickan och även tryckt hennes hand mot sitt kön. Brotten ska ha ägt rum i sjuksköterskans hem och under en semesterresa. Sjuksköterskan själv förnekar brott.

Tingsrätten skriver att brottet innehåller stora inslag av beroendeställning och anser att sjuksköterskan ska straffas med sex månaders fängelse, men då han sannolikt också kommer att bli av med sitt jobb fastställer domstolen påföljden till fyra månader i stället. Sjuksköterskan ska även betala flickan ett skadestånd på 40 000 kronor.

Enligt domen slutade övergreppen efter ungefär en vecka då flickan återigen försökte ta sitt liv och fick föras till sjukhus.  Det är i nuläget inte känt om domen kommer att överklagas.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har med anledning av domen öppnat ett tillsynsärende gällande sjuksköterskan.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev