Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska inom palliativ vård prisas

Publicerad: 23 oktober 2013, 08:40

Marie-Louise Ekeström är Årets palliativa omvårdnadssjuksköterska 2013. Hon har hjälpt till att förbättra vården av döende i Sverige.


Hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt! Jag var helt oförberedd! Jätteroligt! Att kollegorna på Svenska palliativregistret uppskattar det man gör och nominerar en. Det är extra roligt! Det är tungt med alla nedskärningar och då betyder en sådan här utmärkelse extra mycket.

Varför fick just du priset?

– Jag har jobbat med palliativ vård i väldigt många år och försökt lyfta den typen av vård. Jag har alltid varit intresserad av detta sedan jag blev sjuksköterska för 30 år sedan och jobbade på Radiumhemmet. Jag var särskilt intresserad av smärtlindring och det är många symtom som går att lindra även om det inte går att bota. Det är något som alla har rätt till.

Jag har jobbat mycket med undervisning och vårdutveckling. Jag vågar se möjligheter men också kritiskt granska. Jag har inte släppt kontakten med den kliniska vården där jag jobbar på Stockholms sjukhem.

Hur funkar den palliativa vården idag tycker du?

– Det ser väldigt olika ut och det ser olika ut över landet, hur stor tillgång man har till det. Det kan se olika ut inom olika kliniker och det kan vara beroende av vem som jobbar. Det är därför det är viktigt att arbeta strukturerat så alla vet vad man ska göra.

Vården i slutskedet ska ju inte vara ett lotteri!

Hur kan den bli bättre?

– Bland annat genom att man registrerar sig i Svenska palliativregistret. Då blir man medveten om vilka brister man har. Att ha strukturer och vårdplaner och rutiner som är kända av alla som jobbar. Sen handlar det om utbildning och stöd från chefer och ledning.

Är det en särskilt tuff sjuksköterskeroll, palliativ sjuksköterska?

– Livet sätts på sin spets. Man ägnar sig åt det som är viktigt som sjuksköterska inom den palliativa vården. Sen är det klart att det är tungt när det inte fungerar. Känner man att man får göra ett bra jobb, att man får möjlighet att ge lindring och ett värdigt avslut för både patient och närstående. Då känns det bra.

Vad gör du nu?

– Nu är det Svenska palliativregistret som gäller under höstterminen. Jag åker ut på olika enheter och lär dem att använda Svenska palliativregistret. I dag ska jag till Södersjukhuset till exempel.

Priset delas ut av SPFO, Sjuksköterskor för palliativ omvårdnad.

JOHAN GERLE

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News