Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska körde akutbil vid olycka – patient avled

Publicerad: 21 februari 2014, 07:40

Akutbilen stationerad i Åsele.

Foto: Patrick Trädgårdh/Bildbyrån

Personalen bytte plats. I samband med en olycksdrabbad sjuktransport från Åsele körde sjuksköterskan bilen medan föraren från räddningstjänsten satt där bak med patienten.


Det var i måndags som akutbilen körde av vägen och in i ett träd i halt väglag efter att en patient hämtats. Akutbilen, som är starkt ifrågasatt av Åseleborna, finns stationerad på orten och möter oftast upp ambulans på vägen. Enligt avtalet som landstinget har med kommunen bemannas akutbilen med en förare från räddningstjänsten och en sjuksköterska.

Men när akutbilen körde av vägen i måndags, så var det sjuksköterskan som satt bakom ratten, skriver Västerbottens-Kuriren. Alla tre i bilen var vid liv efter olyckan, men patienten avled senare.

Om det var rockaden i bilen som orsakade olyckan och om olyckan i sin tur ledde till att patienten dog ska nu utredas. Patienten fördes med ambulans till Lycksele efter olyckan.

– Han hade en grundsjukdom i botten som var allvarlig, säger Robert Ylipää, verksamhetschef för akutsjukvården i Västerbottens läns landsting till Västerbottens-Kuriren.

Räddningschefen Lars-Åke Ingelsson säger till tidningen att rockaden gjordes på grund av att patienten var våldsam.

Händelsen utreds och en rättsmedicinsk utredning ingår här. Utredningen ska, enligt akutvårdschefens bedömning, kunna vara klar inom några veckor. Därefter fattar akutvården i Västerbotten beslut om händelsen ska anmälas till Socialstyrelsen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev