fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska läste styvdotterns journal

Publicerad: 23 oktober 2012, 11:33

Hovrätten fastställer nu domen för en sjuksköterska som tidigare fällts för dataintrång.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Enligt en tidigare tingsrättsdom ska det ha börjat med att en kvinnlig sjuksköterska i en ort i Västsverige och hennes styvdotter blivit ovänner. Detta sedan styvdottern berättat om sjuksköterskans stora skulder för sin far, som vid tillfället hade en relation med sjuksköterskan.

När relationen mellan sjuksköterskan och fadern senare försämrades på grund av hennes dåliga ekonomi, skickade sjuksköterskan ett SMS till styvdottern där hon bland annat hotade med att avslöja styvdotterns psykiska besvär. Styvdottern förstod då att sjuksköterskan måste ha läst hennes journaler varför hon anmälde det inträffade till polisen.

Polisutredningen ledde till åtal och åtalet ledde till en fällande dom som sedan överklagades. Hovrätten för västra Sverige fastställer nu tingsrättens dom och konstaterar att sjuksköterskan vid tio tillfällen läst styvdotterns journaler utan att hon deltagit i hennes vård.

Sjuksköterskan själv anser inte att hon har gjort något brottsligt men efter vittnesmål från hennes chef anser hovrätten att hon måste ha varit medveten om vilka regler som gällde och att hon därför ska dömas för dataintrång.

Sjuksköterskan döms till dagsböter om sammanlagt 21 600 kronor samt ska dessutom betala ett skadestånd om 5 000 kronor till styvdottern.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev