onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska mördade fyra

Publicerad: 4 mars 2008, 09:55

En sjuksköterska i Storbritannien har dömts för mord på fyra av de patienter han hade i uppgift att vårda.


Sjuksköterskan Colin Norris befanns i går skyldig till mord på fyra patienter och mordförsök på en femte.

Det var år 2002 som Colin Norris, genom insulininjektioner, tog livet av sina offer på två olika sjukhus i Leeds, Storbritannien.

De mördade patienterna var alla äldre och sjukliga, och en förklaring som givits till hur Colin Norris kunnat ta livet av så många patienter utan att misstankar väckts har varit att patienterna varit just sjukliga och döende, uppger brittiska BBC.

Först när Colin Norris förutspådde döden för en av de patienter han senare mördade började hans kollegor ana oråd. Det har även framkommit uppgifter om att han även skämtat med sina kollegor om att det alltid dog någon patient på hans skift.

Och när en 84-årig patient plötsligt föll i koma och senare avled efter en höftledsoperation beordrade en läkare att blodprov skulle tas, blodprov som visade på insulinnivåer tolv gånger högre än normala.

Dessa resultat ledde till en tre år lång polisutredning, med över 7 000 förhör, innan snaran slutligen kunde dras åt runt den nu dömda sjuksköterskan.

I dag, tisdag, avgörs hur lång tid Colin Norris kommer att få tillbringa i fängelse för sina brott.

– Att vara patientens talesperson, att skydda patienten, att se efter deras välbefinnande är något som finns inom varje sjuksköterska. Att någon av våra egna har svikit oss så enormt och så allvarligt skadat vårt förtroende hos patienterna är så sorgligt, kommenterar Bobbie Chadwick, vice ordförande för den brittiska sjuksköterskeorganisationen Royal College of Nursing, till BBC.

Någon förklaring till Colin Norris agerande har inte framkommit.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev