Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska skickade remiss för sitt barn – anmäls

Publicerad: 8 januari 2020, 11:45

Sjuksköterskans remiss avslöjades vid en rutinkontroll.

Foto: Getty Images

En sjuksköterska i Region Halland gick in i sitt eget barns journal och skickade en remiss. Händelsen har anmälts till Datainspektionen.

Ämnen i artikeln:

DatainspektionenRegion Halland

LB


Tidningen Hallands Nyheter var först med att rapportera om det inträffade. Det var i december som en sjuksköterska i Halland gick in i sitt minderåriga barns journal. Dessutom skickade hon en remiss gällande barnet till ett särskilt team.

– Hon hade naturligtvis inte behörighet att göra det, säger Carina Sigridsson, dataskyddsombud i Region Halland, till Dagens Medicin.

En annan anställd upptäckte vid en rutinkontroll att sjuksköterskan hade skickat en remiss, i strid med gällande rutiner. Det hela anmäldes till Datainspektionen som en personuppgiftsincident och samtal har hållits med sjuksköterskan. Region Hallands bedömning är enligt anmälan ändå att incidenten är minde allvarlig, eller ”begränsad”, som det kallas med Datainspektionens språk.

Carina Sigridsson känner inte till något liknande fall inom regionen.

– Självklart ska vi se över våra interna rutiner. Sedan handlar det i det enskilda fallet om den mänskliga faktorn, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev