fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska sköter uppföljning efter tarmcancer

Publicerad: 5 oktober 2007, 11:16

På Centrallasarettet i Västerås sköter en specialutbildad sjuksköterska uppföljningen av patienter som opererats för cancer i ändtarmen, rektum. På sikt ska fler sjuksköterskor läras upp för att kunna avlasta läkarna.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

Den nya ordningen har införts efter att en studie på sjukhuset visat att sjuksköterskor klarar uppföljningen lika bra som läkare. Syftet med den nya arbetsfördelningen är att kolorektalkirurgerna ska få mer tid åt nybesöken.

Studien inleddes år 2003, då sjuksköterskan Eva Strand fick en personlig delegering att utföra det som vanligtvis är läkaruppgifter. Vid uppföljningen palperar hon rektum, buken och utför rektoskopi.

- Förutom undersökningarna är det viktigt att lyssna på patienten. Deras symtombeskrivningar kan ge ledtrådar till om det behövs ytterligare undersökningar, säger Eva Strand, som även skriver remisser till bland annat magnetkamera- och datortomografiundersökningar.

Inför delegeringen lärdes hon upp av överläkaren Kennet Smedh, som även är chef för tarmsektionen på Centrallasarettet i Västerås.

Nu ska fler sjuksköterskor utbildas i att göra uppföljningen och då inte bara av rektalcancer utan även av patienter opererade för koloncancer. Fortbildningen bygger helt på frivillighet och intresse.

Eva Strand kan tänka sig att det finns sjuksköterskor som tycker att sökandet efter rektalcancerrecidiv ska förbli en läkaruppgift. Hon har förståelse för den åsikten.

– Det är klart att det är ett stort ansvar. Sjuksköterskan måste vara ödmjuk inför uppgiften och vara beredd på att ta konsekvenserna om något skulle missas, säger Eva Strand, som nu har tagit över halva återbesöksverksamheten.

I studien, som presenterades vid Kirurgveckan som hölls i Stockholm i augusti, ingick 110 personer, som opererats för rektalcancer i botande syfte. De lottades till att antingen följas upp av sjuksköterskan Eva Strand, eller av överläkare Kennet Smedh.

Resultatet visade att det var lika hög medicinsk säkerhet när Eva Strand höll i uppföljningen. Inget lokalrecidiv upptäcktes eller missades, oavsett vem som utförde uppföljningen. Patienterna var dessutom lika nöjda med att få komma till en specialistsjuksköterska som till en kolorektalkirurg.

- Som läkare tror man inte att patienterna kan tänka sig att bli uppföljd av någon de inte känner, och att de helst vill gå till kirurgen som opererade dem. I själva verket är sjuksköterskor väl lämpade att sköta uppföljningen. De gör det på ett noggrant sätt och patienten känner sig väl omhändertagen, säger Kennet Smedh.

Antagandet om sjuksköterskors noggrannhet får stöd av studien som visade att snittbesökstiden hos honom var 15 minuter, medan den var 24 minuter hos sjuksköterskan Eva Strand.

Blodprov utöver dem som är rutin, togs i 7 procent av uppföljningarna hos honom och i 29 procent av Eva Strands. Röntgenundersökning utöver rutin gjordes i 4 procent av uppföljningstillfällena som sköttes av kirurg och i 11 procent av sjuksköterskeuppföljningarna.

Betyder inte det att det blir dyrare och tar längre tid om sjuksköterskor gör uppföljningen?

- Sköterskan tog fler prover i början av studien och eftersom hennes mottagning inte var lika pressad kunde hon ägna mer tid åt patienten. De remisser hon skrev var alla motiverade och obetydligt fler än kirurgens. Kirurgbedömning krävdes bara i 13 av de 182 återbesöken hos sjuksköterska med en totaltid på 75 min, säger Kennet Smedh.

Sammantaget blev det en större besparing för sjukvården än om en kirurg hade gjort alla uppföljningar, enligt Kennet Smedh.

Förhoppningen vid kirurgkliniken på Centrallasarettet i Västerås är att tarmcanceruppföljningarna i huvudsak ska skötas av sjuksköterskor i framtiden.

Finns det ingen risk att läkare tycker att sjuksköterskorna tar deras arbetsuppgifter?

- Om man tittar på hur vardagen i vården ser ut så inser alla läkare att det är vettigare att de ägnar sig åt nybesöken. Det finns tillräckligt att göra i sjukvården ändå, säger Kennet Smedh.

Jenny Ryltenius

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev