Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterska tar över TLV

Publicerad: 5 februari 2009, 10:33

Efter många år på Socialstyrelsen tar nu Gunilla Hulth-Backlund språnget till gd-stolen på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.


– Det har varit en ganska snabb process, och inte ett helt lätt beslut att fatta. Men det är inte varje dag man får erbjudandet att leda en myndighet, säger Gunilla Hulth-Backlund som är utbildad sjuksköterska men under många år har arbetat på Socialstyrelsen.

Hon är sedan den 1 juni 2008 chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen vid Socialstyrelsen, en post som hon tillträdde efter att tidigare varit enhetschef på samma avdelning. Efter bara ett drygt halvår på den posten blir hon alltså den som ska efterträda Ann-Christin Tauberman, som tvingas lämna TLV efter motsättningar med socialdepartementet kring hur omregleringen av apoteksmarknaden ska hanteras. Främst handlar det då om den prismodell som ska råda när monopolet försvinner den 1 juli.

Gunilla Hulth-Backlund kommer under de närmaste dagarna att träffa personalen på TLV och sätta sig in i sakfrågorna. Innan dess vill hon inte uttala sig om det sakområde som hon nu ska styra.

– Det är en stor utmaning, och även om jag har en bred erfarenhet av sjukvård efter att ha arbetat med frågorna under många är så måste jag sätta mig in i sakfrågorna först. Men detta är främst ett chefsuppdrag, som handlar om att organisera verksamheten så att den stödjer uppdraget, det är inte jag som ska vara experten, säger Gunilla Hulth-Backlund.

Företrädaren, Ann-Christin Tauberman, tvingades bort efter en schism med regeringen. Gunilla Hulth-Backlund betonar behovet av att ha goda kontakter med alla aktörer inom TLV:s område, som landsting, industri, blivande apoteksföretag på den omreglerade marknaden och regeringen.

– Samtidigt är det viktigt att myndigheten värnar sin integritet i förhållade till regeringen.

Har du varit politiskt aktiv?

– Nej, aldrig.

Vad får du för lön?

– Det vill jag inte berätta, men jag har fått en bra lön.

Gunilla Hulth-Backlund är 54 år och bosatt i Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev