Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjuksköterskan försvarade sig i rätten

Publicerad: 14 november 2011, 15:49

Den åtalade SOS-sjuksköterskan trodde att den döende 23-åringen bara var uppjagad och skickade därför ingen ambulans. När han förhördes i rätten på måndagen försvarade han sitt beslut.


På måndagen började rättegången i Stockholms tingsrätt och den åtalade sjuksköterskan var först ut att förhöras.

– Jag har inte underlåtit med vett och vilja att ge honom vård och ambulans. Det ligger inte i mitt yrke och min natur. Jag är fullständigt oskyldig, sa han inledningsvis.

Kammaråklagare Gunnar Fjaestad ägnade en stor del av tiden till att försöka få den tilltalade att förklara varför han inte insåg allvaret i situationen. Åklagaren menar att sjuksköterskan i enlighet med det intervju- och beslutsstödjande systemet Medicinskt Index borde ha utgått från att personen som ringde befann sig i en akut situation eftersom han beskrev svårigheter att andas, smärtor i kroppen och känslor av svimning.

Sjuksköterskan återkom flera gånger till att hans bedömning gjordes utifrån helhetsbilden av samtalet. Den var att 23-åringen var uppjagad och hade panikångest, men att det inte förelåg någon livsfara.

– Han pratar med en klar och tydlig ton, han andas utan medicinska biljud och rör sig i lägenheten, sa den åtalade mannen.

På banden från SOS-samtalen hörs flera gånger dunsar och i samband med det tystnar 23-åringens röst. Det tolkade sjuksköterskan inte som att han svimmade utan som att han lämnade telefonen och rörde sig runt i bostaden. Att den unge mannen flämtade kraftigt och om och om igen berättade att han inte kunde andas låg i linje med att han hade ångest, enligt sjuksköterskan.

– Han säger tretton gånger att han har svårt att andas. Var inte det skäl att revidera det här med panikångest? frågade Gunnar Fjaestad, som stundtals var märkbart irriterad och tyckte att han fick undanglidande svar.

Åklagaren menade att den tilltalade tidigt bestämt sig för att 23-åringen hittade på sina besvär och att han inte varit öppen för något annat. Målsägandebiträdet som företräder den avlidnes föräldrar frågade också sjuksköterskan om han hade låst sig vid en teori som senare visade sig felaktig.

– Jag kan ha låst mig, det kan jag ha gjort, svarade den åtalade.

Han säger sig ha lyssnat på ljudupptagningarna från larmsamtalen mellan 75 och 100 gånger.

– Jag hör saker i dag som jag inte hörde då, sa han.

Rättegången pågår totalt i tre dagar och avslutas på onsdag.

Relaterat material

Rättegången mot SOS-sjuksköterskan inleds

Allvarliga brister hos SOS Alarm

SOS-sjuksköterska åtalas

DANIEL PERSSON

Dela artikeln: